Eksperter ser på oljefondet fossil-investeringer

Finansdepartementets ekspertgruppe som skal vurdere oljefondets investeringer i kull-, gass- og oljeselskaper, er klar. Gruppen skal ledes av siviløkonom Martin Skancke.

Vattenfalls kullkraftverk Klingenberg i Berlin. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
Energi

Ekspertgruppen skal vurdere om utelukkelse av kull- og petroleumsselskaper fremstår som en mer effektiv strategi enn eierskapsutøvelse og påvirkning for å adressere klimaspørsmål i forvaltningen av oljefondet, ifølge departementet.I tillegg til Skancke består ekspertgruppen av professor Elroy Dimson, professor Michael Hoel, professor Laura Starks, dr. juris. Gro Nystuen og forskningsleder Magdalena Kettis. Gruppens anbefaling skal legges fram innen utgangen av november i år.Stortinget diskuterte i mars et forslag om å trekke oljefondet ut av kullselskaper, men forslaget ble nedstemt. I stedet vedtok Høyre/Frp-regjeringen, med støtte fra Venstre og KrF, at det skulle nedsettes en ekspertgruppe som nå altså skal utrede investeringer i fossil energi.Statens pensjonsfond utland, eller oljefondet, er verdens største i sitt slag og har i dag en antatt markedsverdig på over 5.100 milliarder kroner. (©NTB)

Nyheter
Børs