Én million fat råolje ble torsdag lastet om bord i tankskipet United Leadership i den tyrkiske havnebyen Ceyhan, dit den var fraktet gjennom en ny rørledning fra Nord-Irak.Myndighetene i Bagdad raser og hevder at oljen som pumpes opp i Nord-Irak slett ikke tilhører kurderne, men den irakiske stat.
– SmuglerTyrkisk helomvending
Kurderne i Nord-Irak har en stor grad av selvstyre, men rettighetene til oljen i området er omstridt.Iraks regjering hevder at kurderne «smugler» oljen ut av landet, og de er også svært kritiske til Tyrkias rolle.Tyrkias energiminister bekreftet torsdag at den første oljelasten fra Nord-Irak var et faktum.– Lastingen vil være fullført i dag, sa Taner Yildiz, som nekter å si hvem som er kjøper av oljelasten.Små mengder olje fra Nord-Irak har tidligere blitt skipet ut med tankbiler, og har endt opp i amerikanske og israelske oljeraffinerier.Regjeringen i Bagdad har kuttet i overføringene til det kurdiske området, som svar på striden om oljen. For Kurdistans regionale regjering (KRG) er derfor inntekten fra den første oljelasten kjærkommen.Den 970 kilometer lange rørledningen mellom Kirkuk i Nord-Irak og Ceyhan i Tyrkia ble åpnet i desember, og regjeringen i Tyrkia hevdet først at de ikke ville tillate utskiping av oljen før regjeringen i Bagdad ga grønt lys.Etter fem måneder med forhandlinger, uten tegn til framgang, gjorde Tyrkia helomvending, blant annet med henvisning til at oljetankene i Ceyhan nå er fulle med rundt 2,5 millioner fat olje. (©NTB)