– Det vil være et skritt i riktig retning for DNO og kurderne om USA hadde tatt imot denne oljen, men det offisielle synet er at de ikke skal gjøre det på grunn av situasjonen i Irak, sier analytiker Christian Yggeseth i Arctic Securities, til DN. I helgen ble det kjent at et tankskip med. Professor Paul Stevens ved tenketanken Chatham House i London tror ikke et eventuelt salg til et selskap i USA vil få store konsekvenser.– Det er bare et tankskip med olje. Sannsynligvis er det et amerikansk selskap som er kjøperen, men det har ingenting med amerikanske myndigheter å gjøre. Bare dersom eksporten fortsetter utover dette ene tankskipet kan det skape problemer mellom sentralmyndighetene i Bagad og Kurdistan, sier Stevens, ifølge DN.Andre mener imidlertid et salg kan bidra til å skape politisk hodebry: – Hvis et amerikansk raffineri kjøper olje fra kurderne vil det naturlig nok skape sinne hos sentralmyndighetene i Bagdad inntil de enes om en eksportavtale. Det vil være ødeleggende for forholdet mellom USA og Irak, men det gjenstår å se hvordan dette utvikler seg, sier Michael Wahid Hanna, seniorforsker ved tenketanken Century Foundation i USA, ifølge DN.Myndighetene i Bagdad truer med søksmål mot kjøpere av kurdisk olje fra den tyrkiske havnebyen. Statsminister i Irak, Nouri al-Maliki mener det er feil av kurderne å eksporterer olje uten å dele inntektene med resten av befolkningen.