Frykter for Iraks olje

USA frykter at enorme olje­ressurser havner under Den islamske statens kontroll i Irak.

Oljearbeidere i Irak. Foto: AP
Energi

– USA frykter med god grunn at IS-terroristene nå skal skape en ny plattform for internasjonal terrorisme, at Iraks enorme oljeressurser skal havne under IS sin kontroll, og at regionen som helhet skal destabiliseres ytterligere, sier Erlend Paasche ved Prio til DN. I store deler av Irak har terroristene tatt kontroll over flere store oljefelt og demninger, nesten uten motstand fra regjeringsstyrkene.Igjen står Kurdistan, med sin blomstrende oljeøkonomi, som en av de få holdepunktene. Og mens USA tidligere har nektet kurderne større våpen, har nå den sentrale regjeringen, overraskende for amerikanerne, gitt kurderne mer våpen mens USA samtidig forsøker å holde igjen terroristene. – Det sies at den islamske staten har overtatt store mengder våpen som den irakske hæren har fått fra amerikanerne, blant annet Humvee, pansrede kjøretøyer som er veldig effektive for den typen blitzkrig som IS utfører, sier Kjetil Selvik, Midtøsten-forsker ved Christian Michelsens Institutt, til DN. – Oljeressursene er en del av grunnen til at amerikanerne er interessert i området, men amerikanerne er først og fremst bekymret for at IS skal få kontroll over dem. De ressursene som IS tar, enten det er våpen, terri­torium, demninger eller oljefelt, styrker deres militære slagkraft. De har hatt skarpere våpen enn kurderne i kampene de siste dagene, sier han videre.De siste timene har USA ved to anledninger angrepet terroristene fra luften. Samtidig opplever Obama kritikk på hjemmebane for den økte militære deltakelsen i regionen.