Tyrkia ber USA importere DNO-olje

Tyrkia ber USA om å heve forbudet mot salg av kurdisk olje.

In this May 31, 2009 file photo, an employee works at Tawke oil fields in the semiautonomous Kurdish region in northern Iraq. Iraq's Kurds pushed the central government on Tuesday to recognize oil contracts they signed with international companies by insisting the self-ruled region will not resume exports until Baghdad recognizes the deals. (AP Photo/Hadi Mizban, File)
Energi

- Dette er akutt: IS selger nå sin olje, mens kurderne ikke er tillatt å selge sin olje, sier en tyrkisk representant til Financial Times , og refererer til oljefelt som har blitt tatt over at jihadist-gruppen i Øst-Syria og rundt Mosul.Tyrkia-representanten mener IS har solgt rabattert olje til den syriske regjeringen i tillegg til mulig smugling over grensen til Tyrkia.Fortune mener at IS-gruppering allerede tjener én millioner dollar per dag på salg av olje.En tankbåt ankom USA forrige uke med olje fra Kurdistan, hvilket trolig aldri fikk losse av sine olje da USA fryktet dette kunne skape økte spenninger mellom Washington og Bagdad.Financial Times skriver nemlig at det USA-baserte raffineriet , Axeon, uttalte de ikke ønsket å hente olje fra Kurdistan da det var "kontroversielt". Dette var følgelig den siste nyheten i en serie koblet til tankskip med kurisk olje som sirkulerer globen.Med 49 tyrkiske etterretningsfolk og diplomater er Tyrkia bundet på ryggen av den fremadstormende terrorgruppen, og dermed søker de bistand fra USA.Første reaksjon fra USA derimot at salg fra kurdistan ikke burde forekomme uten enighet mellom Kurdistan og Bagdad.Den senere tiden har forholdet mellom Bagdad og Kurdistan trolig bedret seg, som følge av fremgangen av en felles fiende. Blant annet har Bagdad tilført kurdere større våpen i kampen mot IS-styrkene.