Det knyttes enorm spenning til utfallet av morgendagens Opec-møte i Wien. Dersom ikke kartellet blir enig om et betydelig kutt i produksjonen, kan oljeprisene stupe videre.- Vi må tilbake til finanskrisen siden et Opec-møte var så spennende, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets til Finansavisen.
Kraftig fallLavere kjøpekraft
For få måneder siden lå oljeprisen på rundt 115 dollar fatet. I dag omsettes et fat Nordsjøolje for 78 dollarFinansavisen skriver i dag at det gå mot resesjon i Norge dersom ikke oljeprisen stiger tilbake der den var for få måneder siden.- Skulle oljeprisen bli permanent lav, kan vi ikke utelukke at virkningen på norsk økonomi blir kraftigere. Uansett, nordmenn flest må regne med lavere kjøpekraft på grunn av oljeprisfallet, sier Bjørnland til Finansavisen.Mens virkningen for petroleumsnæringen allerede er tydelig, vil etter hvert fastlandsøkonomien merke effekten. Det kan bety lavere investeringer, lavere sysselsetting, reduserte reallønninger, og et svakere aksjemarked.