Investeringsdirektør Ali Kardor i National Iranian Oil Company (NOC) mener Iran vil være i stand til å øke oljeeksporten med 500.000 fat per dag i slutten av november eller tidlig i desember.Det skriver The Wall Street Journal ifølge TDN Finans.Uttalelsene falt på en konferanse i Geneve torsdag, Ifølge Kardor vil eksporten til land som Kina og Sør-Korea starte tidligere enn analytikere og markedsaktører har trodd. Disse landene innførte ikke samme typen sanksjoner mot Iran som vestlige land, skriver avisen.Innen midten av 2016 venter Iran at oljeeksporten skal ha økt med én million fat per dag fra dagens nivåer, mens OPEC-kollegene ikke ser for seg noe eksportøkning før våren neste år.Kardor venter ikke at returen av iransk olje vil gi noen priskollaps, men spår ifølge Wall Street Journal et fall på 3-4 dollar fatet når denne oljen når markedet.
Oljeprisen litt opp fredag
Oljeprisene stiger fredag formiddag.Brent november-olje står i 48,32 dollar fatet, opp 0,3 prosent i dagens handel. Til sammenligning ble kontrakten omsatt for 48,15 dollar ved stengetid i Oslo i går.WTI-oljen stiger 0,8 prosent til 45,26 dollar fatet.Oppmuntrende lagertall fra Kina trekker opp, men svake japanske konsumpriser virker motsatt vei, og gir ny næring til frykten for veksten i verdensøkonomien.HSBC bemerker i en analyse at investorer har fokusert for mye på Kinas svakere vekst, og advarer om at mange utviklede økonomier sliter.- Det viser seg at importen i utviklede markeder ikke har vært i nærheten av så sterk som relativt optimistiske etterspørselstall tydet på. (...) Utviklede markeder gir ikke akkurat full gass, så skyld ikke bare på Kina, skriver banken.