Analytikere tviler på at kostbart Goliat blir lønnsomt

Analytikere tviler nå på at det kostbare Goliat-prosjektet blir lønnsomt.

Goliat-plattformen på vei inn til Hammerfest. Den er verdens største i sitt slag og spesialkonstruert for tøffe forhold i Barentshavet. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

Den opprinnelige budsjettrammen for Goliat var 30,8 milliarder kroner da plan for utbygging og drift, den såkalte PUD-en, ble levert i 2009. I fjorårets statsbudsjett var kostnaden beregnet til 46,7 milliarder, noe som bekreftes i statsbudsjettet som regjeringen legger fram onsdag. Her vil prisen ha nærmet seg 47 milliarder, skriver Stavanger Aftenblad.Avisen skriver at Goliat-operatør Eni, med 65 prosent eierdel, sendte inn sine tall til regjeringen i juni, og at disse viser en pris som er relativt uforandret fra i fjor. Men det er antatt at Goliat-prosjektet kan komme til å bikke 47 milliarder kroner etter indeksregulering.Samtidig fortsetter millionene å renne ut, uten at produksjonen fra feltet har startet, skriver avisen.– Ser man på hele prosjektet vil jeg tro vi må se en gjennomsnittlig oljepris på nærmere 100 dollar fatet for å se en god avkastning, sier oljeanalytiker Christian Yggeseth i Arctic Securities.Goliat-feltet ligger i utvinningstillatelse 229 som ble tildelt i Barentshavsrunden i 1997. Den anslåtte totalproduksjonen er på 170 millioner fat oljeekvivalenter over en periode på 15 år. Antatte gassreserver er 8 milliarder standard kubikkmeter. (©NTB)