Slik går det med oljeprisen mandag

Oljeprisene klatrer oppover mandag morgen.

Olje - Foto - Scanpix

Brent-oljen stiger mandag morgen 0,64 prosent til 48,44 dollar fatet, mens WTI-oljen er opp 0,72 prosent til 45,87 dollar fatet.Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 47,11 dollar fatet ved børsslutt fredag.Bakgrunnen for oppgangen er at tallet på aktive borerigger i USA fredag ble rapportert på det laveste nivå på fem år.Riggtellingen fra Baker Hughes gir ifølge TDN Finans og The Wall Street Journal dermed oljetraderne, som hadde satset på at det historiske sammenbruddet i oljeprisene ville tvinge frem en oppbremsing i den sterke skiferoljeveksten i USA, håpet tilbake.- Dette bidrar til å styrke tanken om at færre borerigger vil føre til redusert produksjon i USA. Denne gangen vil man trolig kunne se tydeligere bevis, sier analytiker i Tradition Energy, Gene McGillian, til avisen.Fredag morgen ble prisene løftet av de russiske luftangrep i Syria, som begynte onsdag. - Vi må begynne å legge inn geopolitisk risikopremie i oljeprisene. Mange land er aktive på forskjellig vis i Syria, og det er ennå ikke klart hvordan de vil reagere på den økende russiske militære aktiviteten i landet, sier Olivier Jacob i konsulentfirmaet Petromatrix til The Wall Street Journal, ifølge nyhetsbyrået.