Tung mobilisering mot oljenedtur

Oljenæringen trenger flere tiltak fra regjeringen for å komme seg gjennom stormen, mener fagbevegelsen. Det viktigste er kostnadskutt, svarer regjeringen.

Tord Lien. NTB Scanpix / NTB Scanpix
Energi

Norsk olje og gass anslår at investeringene på norsk sokkel vil oppleve en betydelig nedgang i år, neste år og i 2017. Men da vil det snu til en betydelig oppgang i 2018 og 2019, skriver bransjeorganisasjonen i årets konjunkturrapport.Investeringsfallet og en oljepris som er mer enn halvert siden i fjor sommer, har for lengst fått varsellampene til å blinke i bransjen.Onsdag kveld får olje- og energiminister Tord Lien (Frp) på en markering utenfor oljemuseet i Stavanger høre fagbevegelsens bekymringer.Ni organisasjoner ber under parolen «Norge trenger oljeindustrien» regjeringen gjøre mer for å bevare arbeidsplasser og kompetanse i oljenæringen.Politiske grepOppsigelsene i oljeindustrien rammer hardt, ifølge leder Leif Sande i Industri Energi. Han frykter at en hel oljegenerasjon går tapt og etterlyser tiltak fra myndighetene.– Oljenæringa må beholde kompetansen slik at man er klar når markedet snur igjen, sier han.Sande ber regjeringen pålegge oljeselskapene å kartlegge hvilke midlertidig forlatte brønner det er hensiktsmessig å plugge på sokkelen og skattestimulans for økt utvinning.LO-forbundet vil også ha utvidet permitteringsperiode fra 30 til 52 uker for å redde jobber og ber regjeringen gå ned fra ti til tre karensdager.– Må komme med svarLO, YS, UNIO og flere frittstående organisasjoner med totalt 400.000 medlemmer bak seg, står bak oljemarkeringen.Fellesforbundets leder Jørn Eggum understreker at morgendagens verdier ikke skapes av arbeidere på midlertidige kontrakter.– Verdier skapes i bedrifter som satser på fast ansatte. Vi trenger en regjering som tør å si til ungdommen at framtida ligger i oljeindustrien, sier han.Også Eggum er opptatt av utvidet permitteringsperiode og redusert lønnsplikt fra ti til fem dager.– Regjeringa må nå ta tak og forbedre permitteringsreglene. Dette haster, sier han.– Må kutte kostnaderOljeministeren skryter av fagbevegelsens innsats i en usikker tid.– Det globale oljemarkedet ser veldig annerledes ut enn det gjorde i rekordårene i 2013/2014. Vi er nødt til å få kostnadene på norsk sokkel ned. Jeg oppfatter at fagbevegelsen er enig med oss i det, sier Lien til NTB.Han mener både oljeselskapene og leverandørindustrien er i ferd med å lykkes med kostnadskutt. Sammen med tilgang på nye letearealer og gjennomføring av 23. konsesjonsrunde er det avgjørende for lønnsomheten, ifølge Lien.Statsråden kan derfor ikke love de fagorganiserte andre politiske grep enn «stabile og forutsigbare rammer».– De rammene vi har laget, er ganske dynamiske i sin natur, de er tilpasset både gode og dårlige tider. Vi er sikret at en betydelig del av inntektene tilfaller det norske folk, og vi deler risikoen mellom befolkningen og selskapene, sier han.– Behov for norsk oljeAdministrerende direktør Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i Norsk olje og gass minner om at dagens nedgang i investeringene på norsk sokkel kommer etter en firedobling i årene 2000 til 2014.Og i 2017 snur nedgang til oppgang, varsler han.– Våre konklusjoner er at det er et stort behov for norsk olje og gass i perioden fremover, sier Schjøtt-Pedersen. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv