- Verden vil trenge oljen i Arktis

Én dag vil verden trenge de enorme olje- og gassressursene som finnes i Arktis, tror IEA-sjef Fatih Birol. Men ikke i dag, og heller ikke i morgen.

Energi

– Vi har enorme ressurser i Arktis, både olje og gass, og jeg er sikker på at én dag kan de trengs. Men jeg tror ikke dette er et spørsmål for i dag. Jeg tror heller ikke det er et spørsmål for i morgen. Det vil kanskje være et spørsmål for i i overmorgen, sier Birol til NTB.Han var mandag på besøk i Oslo for å delta på Statoils høstkonferanse.– Når vi ser på de økonomiske, teknologiske og miljømessige utfordringene i dag, ser jeg ikke dette som en umiddelbar produksjonskilde, sier Birol om de arktiske ressursene.Han er likevel enig i at dette spørsmålet kan se annerledes ut i Norge, der arktiske farvann er mer tilgjengelige på grunn av Golfstrømmen.– Jeg snakker om «det arktiske Arktis», sier han.Det omfatter blant annet havområdene utenfor Alaska, der både Shell og Statoil i høst har trukket seg ut på grunn av svak lønnsomhet.Birol ser ikke for seg at klimapolitikk vil ta knekken på olje- og gassindustrien med det første.– Jeg vil ikke legge alle fossile brensler i samme kurv. De fossile brenslene som vil lide mest under en klimaavtale, vil være kullet som brukes i ineffektive kullkraftverk, heller enn olje og gass, sier han. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv