Olje: - Det er krefter som virker i motsatt retning

Oljeprisen er lavere enn under finanskrisen. Likevel fremstår norsk økonomi som motstandsdyktig.

Energi

Selv ikke under finanskrisen var oljeprisen lavere enn nå. Men sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank er overrasket over hvor motstandsdyktig norsk økonomi er, skriver DN.- Den største overraskelsen er hvor motstandsdyktig norsk økonomi er for lav oljepris. Hvis du ser på alle anslag, inklusiv meg selv, ventes det en vekst i bruttonasjonalproduktet for neste år som er lik eller høyere enn veksten i 2015. Det er jo nesten et paradoks for norsk økonomi, som er fremstilt som en oljeøkonomi. Det betyr at det er krefter som virker i motsatt retning, sier Knudsen til avisen.Mandag falt Brent-oljen helt ned på 36,15 dollar fatet.DNB Markets-analytiker Torbjørn Kjus var en av dem som forutså oljeprisfallet. Ifølge DN så han likevel ikke for seg oljepriser helt nede på dagens nivåer.- Nå er prisene under det de var på julaften i 2008, sier Kjus til avisen.- Det har vært en veldig negativ stemning etter Opec-møtet. Det var ikke noen som ventet kutt, men Opec kom ikke engang med noe produksjonsmål, sier Kjus. Neste år venter han en oljepris på 60 dollar fatet, og i 2017 tror han prisen skal krype opp til 70 dollar.