Saudi-Arabias sorte hull: 930 milliarder - bare i år

- Saudi-Arabia må være veldig forsiktige, sier råvarestrateg.

Energi

Saxo Bank kom sist uke med sine årvisse «outrageous predictions», denne gang for 2016.Blant disse var at oljeprisen i løpet av året når 100 dollar - om enn bare for en kort stund.Bankens råvarestrateg Ole Hansen, som har utarbeidet spådommen, understreket at dette ikke er deres offisielle syn på oljeprisen neste år.Hansen åpner for at Brent-oljen tikker opp mot 55-60 dollar mot slutten av 2016.Men før den tid skal Iran trolig inn igjen på et fra før overfylt marked, der Saudi-Arabia og OPEC prioriterer markedsandeler og pumper på.Analytikerne i Nordea karakteriserte i en rapport for litt siden sjansene som betydelig for en priskrig mellom Saudi-Arabia og Iran.Les også: Selv spinnville spådommer slår til: - Først da kan vi se oljeprisen i 100 dollar igjenLes også: Da kan vi få nye sjokk for oljeprisen: - Tror utslagene blir voldsomme- Vil utkonkurrere OPEC Vi har stilt Hansen det samme spørsmålet.- Med en oljepris på dagens nivåer, tror jeg Saudi-Arabia må være veldig forsiktige med ikke å plusse på med ytterligere fat. Dette er likevel frykten markedet satt igjen med etter det forrige, mislykkede OPEC-møtet.- «Pump and dump»-strategien fokuserer først og fremst på non-OPEC-produsenter, så å fyre opp en intern kamp om markedsandeler vil bare bidra ytterligere til å utkonkurrere kartellet, sier strategen til Hegnar.no.Hvis Saudi-Arabia abdiserer som svingprodusent i en kamp mot Iran, hva vil konsekvensene bli for dyre produsenter som Norge?- Det vil bli veldig problematisk på kort sikt, men samtidig kan et enda dypere prisfall sette fart på normaliseringsprosessen, siden det vil presse svakere produsenter ut av markedet raskere enn ellers ventet, svarer Hansen.Les mer om svingprodusenter her.Saudi-hull: 930 milliarderSaudi-Arabia sliter helt åpenbart, og svir av store reserver for å finansiere større underskudd på statsbudsjettene. Hvor lenge har landet råd til å opprettholde produksjonen, det vil si leve med oljepriser på dagens nivå?- IMF advarte nylig om at Saudi-Arabia kan gå tomme for kontanter før 2020 hvis dagens lave priser vedvarer. Landet har andre alternativer, som å se etter finansiering i obligasjonsmarkedet.- Alt i alt har dette gjort økonomien åpen og eksponert, med et land som nesten utelukkende er bygget og opprettholdt på oljeinntekter. Latterlig høye subsidier på bensin vil ifølge IMF brenne et hull på 107 milliarder dollar i 2015 (13,2 prosent av BNP), og frykten for en arabisk vår gjør at landet er tregt med å respondere på de lavere inntektene, forklarer Hansen.- Frykter en arabisk vår Presset må være økende på kongefamilien i Saudi-Arabia. Store budsjettkutt vil gjøre den svært upopulør. Hvordan ser fremtiden ut for kongedømmet?- Vi ser tegn til at den unge kronprinsen har tatt til orde for en sakte endring av samfunnet. Men frykten for en arabisk vår vil altså gjøre enhver beslutning om reform veldig upopulær, avslutter Saxo Banks råvarestrateg overfor Hegnar.no.Den engelske avisen The Telegraph viste i november til et manifest fra mektige prins Mohammed bin Salmans rådgivere, med planer om å åpne opp Saudi-Arabias økonomi og samfunn.Mer om dette her.Brent februar-olje står for øvrig i 36,39 tirsdag ettermiddag, omtrent uendret i dagens handel.