Saxo-strateg øyner 60 dollar for oljeprisen i 2016

Strateg serverer cocktailen som vil øke spenningen i oljemarkedet over nyttår.

olje oljeproduksjon skiferolje (AP Photo/Eric Gay, File)
Energi

Saxo Bank kom i går ut med sine årvisse «outrageous predictions», denne gang for 2016.Blant disse var at oljeprisen i løpet av året når 100 dollar - om enn bare for en kort stund.Bankens råvarestrateg Ole Hansen, som har utarbeidet spådommen, understreker at dette ikke er deres offisielle syn på oljeprisen neste år.Les også: Selv spinnville spådommer slår til: - Først da kan vi se oljeprisen i 100 dollar igjenØyner 55-60 dollarHva er deres offisielle syn?- Det vedvarende presset på oljeprisen i slutten av 2015 har gjort meningsfull prediksjon av oljeprisen uhyre vanskelig. Vi tror 1. kvartal blir det mest utfordrende. Returen av iransk olje, sesongmessig lagerbygging i USA og et mulig løft av det amerikanske eksportforbudet kan gi økt usikkerhet - spesielt for lettoljen, sier Hansen til Hegnar.no.- På slutten av 2016 har oljemarkedet stabilisert seg, noe som kan åpne for at prisen på Brent-olje finner veien tilbake mot 55-60 dollar, føyer han til.Olje på billigsalg Tidligere denne uken leste vi at oljeprodusenter i flere land tvinges til å selge sin olje langt under Brent/WTI-nivå. Dette kan vel ikke vare veldig lenge?- Det vil ikke vare lenger enn til forward hedges og kredittlinjer går ut. Vi ser at dette vil skje med mange produsenter, spesielt i løpet av 1. halvår 2016. Det er denne antakelsen, kombinert med fortsatt etterspørselsvekst som vil hjelpe markedet med å stabilisere seg - til slutt.- I USA er det interessant å merke seg at skiferoljeproduksjonen faller, men den blir til en viss grad kompensert av stigende produksjon i Mexicogulfen, fortsetter Hansen overfor Hegnar.no.Spår voldsomme utslagCMC Markets-analytiker Jasper Lawler trekker også frem det amerikanske eksportforbudet.- OPEC-landene kutter prisen for å få markedsandeler, og vil gjøre det i enda større grad om amerikansk olje kommer på det internasjonale markedet, sier han til Reuters.Teknisk analytiker Robin Bieber i PVM Oil Associates har uttalt til samme nyhetsbyrået at oljeprisbevegelsene trolig vil holde seg voldsomme i tiden som kommer.- Men oddsen taler for et fall. Hold fast ved trenden. Rådet er ikke at den blir «long», sier han.DNB Markets-analytiker Torbjørn Kjus påpekte i HegnarTV-studio i dag også at 1. kvartal kan bli vanskelig for oljeprisen. Han trakk i tillegg frem vedlikehold av raffinerier i mars/april neste år. Dette tror oljeanalytiker Torbjørn Kjus om oljeprisen fremover