Drastisk Saudi-Arabia-kutt: Spår lave oljepriser lenge

40 prosent fall i oljeprisen gjør noe med veksten i Saudi-Arabia.

Det internasjonale pengefondet (IMF) skrur ned vekstforventningene til verdensøkonomien i sitt seneste «World Economic Outlook».Saudi-Arabia slipper ikke unna, og IMF øyner nå en vekst der på 1,2 prosent i år og 1,9 prosent neste år, melder Bloomberg.I sin oktober-rapport estimerte fondet 2016- og 2017-veksten til hhv. 2,2 og 2,9 prosent. Siden den gang har oljeprisen falt over 40 prosent.Den ledende, arabiske økonomien klokket inn en 2015-vekst på 3,4 prosent.Les også: Saudi-Arabias enorme, sorte hull: Nå vil prinsen børsnotere kronjuvelenMå tette sort hull Men samtidig fikk Saudi-Arabia et budsjettunderskudd på dundrende 98 milliarder dollar i fjor, og landet har allerede begynt å kutte i de heftige bensinsubsidiene .Visekronprins Mohammed bin Salman sa til The Economist tidligere denne måneden at regjeringen vurderer en rekke tiltak, inklusive nye skatteformer og en mulig børsnotering av Saudi Aramco.Ifølge IMFs forskningssjef Maury Obstfeld peker fundamentale forhold mot lave oljepriser i lang tid.- Med iransk olje på markedet igjen, en motstandsdyktig skiferoljeindustri i USA, samt mulighet for utvinning av skiferolje andre steder, er det vanskelig å se oljeprisen tilbake på 100 dollar med det første, sier han ifølge Bloomberg i en video sluppet samtidig med dagens rapport.