Frykter for oljeprisen: - Verden kan drukne i olje

Slik lyder spådommen - hvis ikke noe endrer seg.

en oljepumpe i Bahrain solnedgang .(AP Photo/Hasan Jamali, File)

Det internasjonale energibyrået (IEA) er ute med en ny månedsrapport.Der skriver IEA ifølge Bloomberg at global etterspørselsvekst er ventet til 1,23 millioner fat per dag i 2016, tilsvarende en liten nedjustering fra desember-rapporten.Den globale etterspørselsveksten falt fra 2,1 millioner fat per dag i 3. kvartal - den høyeste på nesten fem år, til 1,0 millioner fat per dag i 4. kvartal - den laveste på ett år.IEA peker på eksepsjonelt milde temperaturer på forvinteren i Japan, Europa og USA, ved siden av svakt økonomisk sentiment i Kina, Brasil, Russland og andre råvareavhengige økonomier.Non-OPEC: Fall på årsbasisOPEC-produksjonen steg 90.000 fat til 32,28 millioner fat per dag i desember, inklusive Indonesia.- Iran, som nå har fått løftet sanksjonene, insisterer at produksjonen vil bli økt med 500.000 fat per dag øyeblikkelig. Vår vurdering er er at rundt 300.000 fat per dag kan flyte inn i verdens markeder i løpet av inneværende kvartal, skriver byrået.Globalt steg oljetilbudet med 2,6 millioner fat per dag i 2015, etter en oppgang på friske 2,4 millioner fat per dag året før.I desember i fjor hadde tilbudsveksten falt til 0,6 millioner fat per dag, etter at produksjonen utenfor OPEC (non-OPEC) i 2015 kom inn lavere enn i 2014.Dette er ifølge IEA første gang siden september 2012 at produksjonen i non-OPEC faller på årsbasis.- Verden kan drukne i olje Oppgangen i globale oljelagre lød ifølge rapporten på én milliard fat i 2014-15, og fundamentale forhold peker mot lagerbygging på ytterligere 285 millioner fat i løpet av 2016.- Lavere produksjonen fra non-OPEC vil senke tempoet i lagerbyggingen i 2. halvår, men hvis intet endrer seg, kan markedet drukne i olje, heter det ifølge Bloomberg i rapporten.- Prisene kan gå lavere, legger det Paris-baserte rådgivningsselskapet til.Til tross for betydelige kapasitetsutvidelser i 2016, vil lagerbyggingen ifølge IEA uansett legge lagringsinfrastruktur under press, slik at «flytende lagring kan bli lønnsomt».Les mer her.Oljeprisen er for øvrig på opptur tirsdag etter dagens BNP-tall fra Kina.Brent mars-olje stiger 2,4 prosent til 29,24 dollar fatet i dagens handel, mens WTI-oljen er opp 0,4 prosent til 29,53 dollar.