– Norske oljeselskaper har muligheter i Iran

Oljeprisen kan synke ytterligere når sanksjonene mot Iran lettes, men det er ikke nødvendigvis dårlig nytt for norske selskaper, mener oljeanalytiker Thina Saltvedt.

Iran har varslet at de vil øke oljeproduksjonen med opp til en million fat per dag. I tillegg kan oljen de allerede har på sine skip, sendes rett ut i markedet. Dette vil legge ytterligere press på et allerede overdekket marked.– Det blir kjempetøft for norsk oljeindustri, hvor den tredje runden med store oppsigelser allerede har begynt, sier Saltvedt i Nordea Markets. Samtidig ser hun muligheter for norsk oljeservice og leverandørindustri, fordi det i Iran er mulig å tjene penger med dagens oljepris.– Iran ønsker å skru opp produksjonen raskt, men sitter ikke nødvendigvis på all kompetansen selv. De trenger norsk teknologi og kompetanse, og her har vi masse rigger og skip stående. Iran har allerede stått og trippet et halvt år, sier hun.Oljeprisen falt fredag igjen under 30 dollar fatet, og prisen kommer trolig til å fortsette nedgangen mandag morgen.– Hadde du spurt for ett år siden, var det ingen som ville trodd at den ville bli så lav som nå. Den er lav, men den kan bli lavere, sier Saltvedt. (©NTB)