Oljeprisen stiger kraftig

Short-gevinster - og lagerbygging (!) - utløser rally.

Statistikk fra det amerikanske energidepartementet (DOE) offentliggjort torsdag viser at de amerikanske råoljelagrene steg 4,0 millioner fat til 486,5 millioner fat i uken frem til 15. januar.Bensinlagrene steg 4,6 millioner fat til 245,0 millioner fat, mens destillatlagrene gikk ned 1,0 millioner fat til 164,5 millioner fat.Råoljelagrene var ventet opp 2,2 millioner fat, mens bensin- og destillatlagrene var ventet å stige hhv. 1,9 og 0,8 prosent.Oljeprisen rett oppLagerbyggingen til tross, dagens lagertall har hatt en positiv effekt på Brent-oljen.Investorer lar seg oppmuntre av at lagrene ved leveringspunktet Cushing i Oklahoma steg med bare 191.000 fat, noe som var mindre enn flere hadde fryktet.Mars-kontrakten står i 29,56 dollar, mot 28,11 dollar like før lagertallene ble sluppet. Frontkontrakten er nå opp 6,0 prosent i dagens handel.WTI-oljen handles på sin side for 29,82 dollar fatet, opp fra 28,39 dollar like før klokken 17:00, tilsvarende en oppgang på 5,2 prosent i dagens handel.Shortere tar gevinst Den største triggeren bak kveldens oljeprisoppgang er likevel at dagens rally i finansmarkedene - utløst av uttalelser fra ECB-sjef Mario Draghi om at Den europeiske sentralbanken (ECB) kanskje vil revurdere sin politikk i mars - har gitt pessimistiske investorer grunn til å sikre gevinster på rekordhøye short-posisjoner.- Fundamentale forhold er fortsatt svake, og man er fortsatt bekymret for den økonomiske veksten og effekten på bensinetterspørsel, så dette er trolig mer et tegn på at ting har vært overdrevet enn noe annet, uttaler analytiker Gene McGillian hos Tradition Energy i Connecticut til Reuters.