Slik går det med oljeprisen mandag

Oljeprisene faller tilbake mandag morgen.

Olje - Foto - Scanpix

Brent-oljen faller mandag 2,11 prosent til 28,33 dollar fatet, mens WTI-oljen er ned 1,68 prosent til 29,88 dollar fatet.Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 29,66 dollar fatet ved børsslutt fredag.Natt til mandag sto Brent-prisen på det laveste i 27,67 dollar fatet . Det skjedde etter at Iran i helgen fikk fjernet sanksjoner fra omverdenen mot sin eksport av olje.Ifølge The Wall Street Journal og TDN Finans fører opphevelsen av sanksjonene mot iransk oljeeksport til bekymring for at oljeprisene vil falle ytterligere i en situasjon med stort globalt tilbudsoverskudd på olje.Analytikere sier til avisen at prisene vil kunne falle til 25 dollar per fat, eller enda lavere i løpet av de neste ukene.«Selv om dette i stor grad har vært bygget inn i prisene, vil Irans sannsynlige strategi med tilbud om rabatter for å lokke til seg kunder, kunne bidra til ytterligere prispress på kort sikt», skriver ANZ bank i et kundenotat.Investeringsbanken gir ifølge nyhetsbyrået uttrykk for en forventning om at Iran øker sin oljeeksport med 500.000 fat per dag, uten å angi tidshorisonten.Irans fulle gjeninntreden på det globale oljemarkedet vil ifølge sjefen for det statlige iranske oljeselskapet NIOC kunne ta måneder, etter at sanksjonene ble opphevet i helgen.Gjenstående begrensninger på Irans bankvirksomhet vil ifølge NIOC-sjefen Rokneddin Javadi kunne gi forsinkelser.- For øyeblikket ser vi nærmere på problemer innenlandske banker står overfor på dette området. Så snart de er løst, vil produksjon og eksport av olje kunne økes, sier Javadi, ifølge oljedepartementets nyhetstjeneste Shana og TDN Finans.