Hvor lenge kan Saudi-Arabia leve med dagens oljepris?

En CNBC-analyse viser hvor lenge oljeprodusenten Saudi-Arabia kan overleve med ulike oljepriser. 

Saudi Arabian capital Riyadh with the 'Kingdom Tower' photographed through a window of the 'Al-Faislia Tower' in the Saudi Arabian capital Riyadh. Saudi Arabias stock exchange has opened up to direct foreign investment for the first time. The decision to open up the Tadawul stock exchange on Monday comes at a crucial time for Saudi Arabia, whose revenue has taken a hit from the plunge in oil prices over the past year. The kingdom is the worlds largest exporter of crude. (AP Photo/Markus Schreiber, File)
Energi
Tirsdag skrev Hegnar.no at Saudi-Arabia.Dette er trolig fordi landet ønsker å opprettholde et klima med lave oljepriser slik at de kan vinne tilbake markedsandeler i det globale oljemarkedet. Til tross for at Saudi-Arabia kan produsere olje for bare noen dollar fatet, ligger utfordringen i at kongeriket må ha et stort overskudd for å dekke inn alle godene til befolkning.Med en oljepris på 30 dollar vil landet ifølge analysen kunne gå tom for oppsparte reserver i midten av 2019. Med en oljepris på henholdsvis 40 og 50 dollar fatet vil de gå tom i henholdsvis 2020 og 2021. Samtidig konkluderer analysen med at dersom oljeprisen stiger til 80 dollar vil reservene vare i flere tiår. IMF har også tidligere uttalt at landet hvis dagens lave priser vedvarer.Landet har imidlertid andre alternativer, som å se etter finansiering i obligasjonsmarkedet.Per i dag har landet kapitalreserver på 624 milliarder dollar.Nasjonalbudsjettet for 2016 er slanket med hele 13,8 prosent.Samtidig venter investeringsbanken Barclays at landet vil få et budsjettunderskudd på 12,9 prosent i 2016.Dette viser hvor hardt den lave oljeprisen slår innover oljegiganten.