Qatar inviterte Norge til oljefrys

Qatar prøvde å overtale Norge til å delta på helgens oljemøte i Doha ved å argumentere for at dersom oljeproduksjonen fryses, kan prisen gå opp.

Publisert 14. april 2016 kl. 16.08
Oppdatert 14. april 2016 klokken 16.10
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 154 ord
Bloomberg og E24 melder at brevet fra Qatars oljedepartement til den norske motparten avslører argumentene i forkant av møtet mellom 15 store oljeprodusenter.Russland, Saudi-Arabia, Venezuela og Qatar håper å få de andre med på en midlertidig avtale om å fryse oljeproduksjonen til januarnivå. Det har ifølge Qatar allerede plassert et gulv under oljeprisene, og dersom en bredere avtale spikres søndag, vil oppsvinget fortsette, argumenterer det qatarske oljedepartementet.Olje- og energidepartementet i Oslo bekreftet overfor NTB tidligere i uka at Norge ikke kommer til å delta på møtet i Doha den 17. april.Det har vært bred enighet mellom analytikere og oljeaktører om at dersom oljeproduksjonen kuttes til januarnivå, vil det få liten umiddelbar effekt for produksjonsnivået, skriver Bloomberg. Men Qatars energiminister Mohammed Al Sada framholder i brevet til Norge at planen allerede har «endret stemningen i oljemarkedet». Dersom produsenter som Norge blir med, kan det dempe det globale oljeoverskuddet og «bygge opp» prisutviklingen, heter det. (©NTB)