<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Lundin-sjefen: Da kunne vi gått glipp av Johan Sverdrup

Åtte av 13 selskaper som fikk tidelt lisens i 23. konsesjonsrunde får kontant utbetalt 78 prosent av letekostnadene fra staten. Lundin-sjef Kristin Færøvik mener ordningen er svært viktig for norsk oljeindustri.

    Publisert 20. mai 2016 kl. 07.21
    Oppdatert 20. mai 2016 klokken 07.40
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 228 ord
    Foto: Anette Westgard/Statoil. Hentet fra Det norskes hjemmesider.

    Den såkalte leterefusjonsordningen gjør at oljeselskaper som ikke tjener penger kan be om at staten dekker mesteparten av letekostnadene. Uten ordningen kunne Norge ifølge Lundin ha gått glipp av Johan Sverdrup-feltet, skriver Dagens Næringsliv.- Uten leterefusjonsordningen og endel andre endringer i rammebetingelser på begynnelsen av 2000-tallet, hadde vi kanskje ikke gjort Johan Sverdrup-funnet. Da ville norsk sokkel og leverandørindustri i dag vært i en enda større krise, sier adm. direktør i Lundin, Kristin Færøvik, til avisen.Les også:  Åpner opp for oljeleting i nye deler av BarentshavetLundin var operatør for lisensgruppen som fant Johan Sverdrup, og selskapet har store kostnader til å utvikle feltet. I 2014 mottok de over 2,7 milliarder kroner i leterefusjon, mest av alle selskapene.- Dette er en form for enorme subsidier til oljenæringen og helt avsindige beløp. Det er bare noen få av de 25 selskapene som søkte lisenser i 23. runde som går med overskudd. Det er ekstremt stor risiko for at leteboringen i Barentshavet kan påføre staten store kostnader, sier leder i Bellona, Frederic Hauge.Færøvik mener Bellonas krav om å kutte ordningen i realiteten innebærer å legge ned store deler av norsk letevirksomhet.- Da må man sette spørsmålstegn ved om vi skal ha oljeindustri i Norge eller ikke. Myndighetene deler ut lisenser der man tror det er å noe å finne. Vi vet at oljeleting er en risikosport, men det har skapt enorme verdier for Norge, sier hun til DN.