Irans oljeproduksjon mot nye høyer

Irans oljeproduksjon har gått rett i taket siden de vestlige sanksjonene mot landet ble opphevet i desember.

Oljefat. Foto: Ivan Kverme, Finansavisen.
Energi

Ifølge det internasjonale energibyrået (IEA) ble det gjennomsnittlig pumpet opp 3,64 millioner fat olje om dagen i Iran i mai.Iran eksporterer også stadig mer av oljen de produserer, nærmere bestemt 2,6 millioner fat om dagen i gjennomsnitt i mai. Det var tre ganger så mye som i tiden før sanksjonene ble opphevet, viser tall fra ClipperData, gjengitt av CNN .Hvert tredje fat som eksporteres fra Iran, havner i Kina, men India, Sør-Korea og Japan kjøper også mye olje fra landet.Irans oljeminister Bijan Namdar Zanganeh opplyste tidligere i måneden at produksjonen hadde passert 3,8 millioner fat om dagen.Landets uttalte mål er å produsere 4,8 millioner fat om dagen innen 2021, men IEA tror ikke at Iran vil være i stand til å pumpe opp mer enn 4,1 million fat om dagen.Norge produserte til sammenligning 1,549 millioner fat olje om dagen i mai, mens det i 2015 gjennomsnittlig ble pumpet opp 1,634 millioner fat olje om dagen i Nordsjøen, viser tall fra Oljedirektoratet.

iran
iea
Nyheter
Energi