Polen ber Danmark stoppe russisk gassledning

Polen ber Danmark sette foten ned for en planlagt russisk gassledning via Bornholm.

Ledningen vil gi russerne adgang til det europeiske markedet uten å gå gjennom Ukraina.Gassrørledningen skal gå gjennom Østersjøen og sør for Bornholm til Tyskland, skriver næringslivsavisen Børsen.– Jeg mener det ligger en politisk avgjørelse bak, og min anbefaling er å ikke delta i dette, sier Polens utenriksminister Witold Waszczykowski. Polens president, Andrzej Duda, har tidligere sagt at planene om en rørledning som kan pumpe gass til Tyskland uten å gå veien om Ukraina, er motivert av politikk snarere enn økonomi. Han mener prosjektet vil undergrave solidariteten mellom EU-landene.Polen frykter at Russland kan skru igjen gassen, dersom president Vladimir Putin skulle ønske det. I tillegg vil Ukraina gå glipp av store inntekter i form av transittgebyrer landet i dag får fra Russland for å la gassen passere gjennom landet på vei til resten av Europa.Utenriksministrene i Estland og Litauen stiller seg ifølge Børsen bak sin polske kollega. Tyskland har derimot et sterkt ønske om at den 1.200 kilometer gassledningen blir bygget. Gass skal være med på å fylle energitomrommet når de tyske atomkraftverkene stenger, og statsminister Angela Merkel mener det vil være økonomi i prosjektet. (©NTB)