- Dette er meningsløst av OPEC

- Samtalene bør dø ut før de starter, sier sjefanalytiker.

Ronald Zak
Energi

Oljeprisene er på offensiven mandag, ifølge Reuters etter at OPEC-medlemmer som Venezuela, Ecuador og Kuwait har tatt til orde for produksjonsfrys.- Meningsløst av OPECSjefanalytiker for råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop, mener det er meningsløst av OPEC å fryse produksjonen nå.- Hvem skal da kutte produksjonen hvis Nigeria våkner til liv igjen eller Libyas produksjon kommer tilbake og Iran fortsetter å øke sin produksjon? Etter vårt syn bør alle samtaler om produksjonsfrys være døde før de starter. Vi ser på det som nytteløst for OPEC å se på ethvert tiltak for å holde igjen produksjon eller å stramme til markedet, skriver han i en analyse mandag.Han mener det vil være å tøye strikken for langt, med tanke på de raskt tilpasningsdyktige skiferprodusentene i USA, der antallet rigger i arbeid fortsetter å øke.- I fjor ble oppgangen i råoljeprisene stanset av skiferolje på 60 dollar fatet. I år ble oppgangen i Brent-oljen stanset på 50 dollar av flere rigger i USA, fortsetter sjefanalytikeren.  Bekymringen som ikke forsvinnerSamtidig vil ikke bekymringene for overskuddstilbudet forsvinne.I Kina steg nemlig bensineksporten til rekordhøye 4,57 millioner tonn i juli, over 50 prosent over nivåene fra samme måned i fjor.Ifølge nyhetsbyrået er utviklingen forårsaket av svakere etterspørselsvekst og et overskudd på produktsiden som tvinger raffinerier til å øke internasjonale leveranser.- Det vil være en overraskelse hvis oljeprisen steg raskt mot 60 dollar fatet. Det er mye olje der ute, og vi trenger ikke mer, sier samme Schieldrop til Reuters.Brent oktober-olje stiger mandag ettermiddag 1,3 prosent til 44,85 dollar fatet, opp fra rundt 43,90 dollar da Oslo Børs stengte fredag.WTI-oljen er opp 1,9 prosent til 42,58 dollar fatet.

oljeprisen
opec
bjarne schieldrop
seb
Nyheter
Energi