- Songa Offshore er en kjempemulighet

Men hold på kruttet, er rådet.

Songa Offshore har vært gjenstand for mange negative overskrifter de siste årene.Dette gjentok seg fredag, da det utskjelte riggselskapet la frem tall for 2. kvartal.- Mange stenger øreneIfølge investeringsøkonom Tom Hauglund i Nordnet henger overskriftene sammen med at selskapet har gjort mange feil gjennom årene.- Mange stenger derfor ørene når de hører Songa Offshore, og selskapet hadde nok ikke klart seg uten en trofast aksjonær i Frederik Mohn og Perestroika. Utallige restruktureringer har skremt investorene, sier han til Hegnar.no. Hauglund har gravd litt i fredagens «blodrøde tall», som viste at selskapet leverte en EBITDA (driftsresultat før avskrivninger og amortiseringer) på 127 millioner dollar i 2. kvartal.- Alt annet som gjorde at de leverte «svake» tall er kun regnskapsteknisk. Nedskrivninger og amortiseringer. Songa er smarte og tar disse nedskrivningene nå. Alt var knyttet til de gamle riggene. Trym, Delta og Dee, som tok nedskrivninger på i alt 118 millioner dollar, forteller Nordnet-økonomen.- Da er det ikke mye igjen i regnskapet som kan gi dem nedside i forhold til covenants (lånevilkår) mot banker, føyer han til.Hauglund er for øvrig gjest i dagens Økonominyheter med Trygve Hegnar på HegnarTV. Sendingen starter klokken 15:30. Åtte milliarder aksjerEn EBITDA på 127 millioner dollar tilsvarer over 500 millioner dollar i året. Til sammenligning er selskapet i dag priset til skarve 300 millioner dollar. Og da tar Hauglund hensyn til aksjene som kommer inn i selskapet i november.- EV (enterprise value - børsverdi minus gjeld) er i dag rundt regnet 2,3 milliarder dollar. En EV/EBITDA på 4,6 er billig når man vet den vil falle hvert år som gjelden minker. Gjelden på rundt 2,5 milliarder dollar er viktig å ta hensyn til, men den betaler selskapet nesten ned med 7-årskontrakten med Statoil, sier han. Antallet aksjer som kommer inn i november er 8,47 milliarder. - Obligasjonsgjelden er allerede konvertert til klasse A-aksjer på 17,6 øre, og i november blir de konvertert til ordinære aksjer, forteller Hauglund.- Vanvittig inntjeningHan sammenligner videre Songa Offshores ordrereserve med Seadrills.- Seadrill har over 40 rigger og en ordrereserve på 3,6 milliarder dollar. Gjennomsnitt levetid på ordrereserven er 18 måneder. Utsiktene for nye kontrakter er lave, og ikke minst utsiktene for ratene er elendige. Vi snakker om rater som dekker kostnader, sier investeringsøkonomen.Songa skriver i sin rapport for 2. kvartal at selskapet har en ordrereserve på 4,9 milliarder dollar.- Alle fire Cat D-riggene har 7-årskontrakter med Statoil. Kanskje verdens beste motpart. Husk at dette er et prestisjeprosjekt for Statoil. Det var de selv som initierte dette prosjektet, og boreriggene er komplementære. Sjansen for at disse blir kansellert, anser jeg som ekstremt liten, sier Hauglund.Derimot har Statoil opsjoner på ytterligere 4 x 3 år, altså 12 års opsjoner på Cat D-riggene. Blir disse opsjonene utøvet, vil de gi en ordrereserve på ytterligere 7,9 milliarder dollar.- Hvilket selskap er i samme situasjon i dag? Her kan du som aksjonær se at kun fire rigger leverer vanvittig inntjening, på rater rundt 465.000 dollar dagen inngått i 2014. Da har de syv år på å la riggmarkedet rebalansere seg. I tillegg har de altså opsjoner i 12 år. Jeg er overrasket om ikke noen snuser på dette selskapet, fortsetter Nordnet-økonomen.- KjempeinteressantSamtidig er det klart at lyspunktene i riggsektoren ikke her mange.- Den har ikke skrapet nok rigger for å skape noe slags balanse i markedet. Overhenget er massivt, og det blir bare verre og verre fremover, sier Hauglund.Han mener Songa Offshore kanskje er det riggselskapet i verden som er best rustet mot denne nedturen.- Holder du på kruttet og lar støvet senke seg i november, tror jeg Songa er en kjempeinteressant aksje å vurdere. Den kan bli årets juleaksje, avslutter investeringsøkonomen overfor Hegnar.no.Songa Offshore faller 8,0 prosent til 23 øre i mandagens handel på Oslo Børs.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også