<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Forskere advarer: Havet blir «sykere»

Global oppvarming har gjort havene sykere enn noen gang før, og fører til spredning av sykdom blant dyr og mennesker over hele kloden, slår en omfattende global forskningsrapport fast.

    Publisert 6. sep. 2016 kl. 06.19
    Oppdatert 6. sep. 2016 klokken 06.21
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 153 ord

    Rapporten baserer seg på funn fra 80 forskere fra 12 forskjellige land og ble lagt fram på verdenskongressen til Verdens naturvernunion (IUCN) på Hawaii mandag.– Vi vet alle at havene forsørger denne planeten. Vi vet alle at havene leverer hvert andre pust vi tar. Og likevel gjør vi havene syke, sier IUCN-leder Inger Andersen.Rapporten er ifølge medforfatter Dan Laffoley den mest omfattende og systematiske studien som er laget om konsekvensen av oppvarmingen av havene.Han sier at verdenshavene har absorbert over 93 prosent av ekstravarmen fra klimaendringene siden 1970, noe som har holdt tilbake temperaturstigningen på land og endret livsrytmen i havene drastisk. Studien inneholder dokumentasjon på at oppvarmingen av havene «fører til økt sykdom i plante- og dyrepopulasjoner».Den økte varmen fører også til at kolera-bærende bakterier og giftige algeoppblomstringer spres lettere, noe som kan få direkte konsekvenser for folkehelsen.– Vi har uforvarende puttet oss selv i reagensrøret hvor eksperimentet blir utført, sier Laffoley.