Kværners ordrebok bekymrer

Hvor lenge kan disse marginene holde?

Kværner leverte i morgen tall for 3. kvartal langt over konsensus.Swedbank lar seg imponere av marginutviklingen, og det samme gjør investeringsøkonom Tom Hauglund i Nordnet.- Selskaper begynner nå å få betalt for kostnadskutt og effektivisering av driften, sier han til Hegnar.no.Ifølge Hauglund applauderer markedet for en justert EBITDA-margin på 12,6 prosent.Tilsvarende størrelse kom inn på 5,2 prosent i 3. kvartal i fjor og 5,7 prosent i 2. kvartal i år.Ordreboken bekymrerKværners ordreinngang var på 1.049 millioner, noe som senket ordreboken fra 10.172 til 8.397 millioner kroner.- Jeg skulle gjerne ha sett at ordreboken utviklet seg bedre, men selskapet selv sier de er godt forberedt på fremtidens volatilitet, og at de lever fint med en oljepris på 50 dollar, sier Hauglund.En netto positiv kontantstrøm på 377 millioner kroner karakteriserer han som sterk.- Selskapet har hele 2,8 milliarder i kontanter, noe som alene er nesten 10 kroner (per aksje) i kontanter. Men bekymringen er selvsagt ordreboken, fortsetter investeringsøkonomen.- De gode marginene kommer fra gamle ordre, og kostnadskuttene slår jo på bunnlinjen nå. Ved utgangen av 3. kvartal i fjor hadde Kværner en ordrebok på 16,2 milliarder, og den har nå skrumpet inn til 8,4 milliarder kroner. Det er klart det er bekymringsverdig. Da må en til slutt gi opp marginer for å oppnå nye kontrakter, utdyper Hauglund.Han er spent på om det kan bli noen strategiske løsninger for Kværner.- Øyvind Eriksen (Akers konsernsjef) sa senest i juni at de har et åpent sinn på strategiske løsninger som kan innebære endringer i eierskap også, sier Nordnet-økonomen.Aker Kværner Holding er største aksjonær i Kværner, med 41,02 prosent av aksjene. Aker Kværner Holding er 70 prosent eid av Aker ASA, mens staten eier resten.- Må vinne nye kontrakterOg Kværner-sjef Jan Arve Haugan bekreftet på dagens presentasjon (som ble overført her på Hegnar.no) at selskapet er forberedt på å delta i konsolidering i et marked med usikre utsikter og lav kapasitetsutnyttelse.- Vi er selvsagt klare for å delta i og fortsette å se på strukturelle tiltak når vi finner den rette muligheten, sa han.Markedet vil ifølge Haugan være volatilt ut 2016 og i hele 2017 og 2018.- Vi er i den situasjonen at vi må vinne nye kontrakter for å sikre en effektiv utnyttelse av arbeidsstyrke, utstyr og verft. (...) Det er ikke et NM vi deltar i, det er et VM. Når vi ser på markedet og mulighetene, ser vi globalt på det, sa han videre.Toppsjefen håper FEED-arbeidet (front-end engineering & design) på Njård-feltet vil resultere i tildeling av en såkalt EPC-kontrakt (engineering procurement & construction).- Fase II på gigantfeltet Johan Sverdrup kommer også, og vi er i dialog med internasjonale kunder om nye, potensielle prosjekter, sa Haugan.