Putin i Istanbul for å sikre energiavtaler

Russlands president Vladimir Putin besøkte mandag Tyrkia for å sikre det russisk-tyrkiske energisamarbeidet. Konflikten de to landene har om Syria, tones ned.

russlands president
Energi

Putin skulle møte Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i forbindelse med åpningen av Verdens energikongress i Istanbul. Det var ventet at de to ville forsikre hverandre om at energiavtalene de tidligere har inngått, fortsatt gjelder.Russland og Tyrkia er blant annet enige om å bygge en gassrørledning for å føre russisk gass til Europa via rør under Svartehavet. I tillegg har Russland fått i oppdrag å bygge Tyrkias første atomkraftverk.Høyere oljeprisI en tale under energikonferansen i Istanbul sa Putin at Russland er rede til å begrense oljeproduksjonen for å sikre en høyere oljepris.– I den nåværende situasjonen tror vi at det å fryse eller kutte i oljeproduksjonen er den eneste måten å bevare stabiliteten i energisektoren og akselerere en rebalansering av markedet, sa Putin.Russland er i likhet med Norge ikke medlem av Organisasjonen av oljeeksporterende land (OPEC).PragmatiskDet er nå snart ett år siden Tyrkia skjøt ned et russisk jagerfly på grensen mellom Syria og Tyrkia, noe som utløste den verste krisen mellom de to landene siden den kalde krigen.Nå har imidlertid Putin og Erdogan forsøkt å legge striden bak seg, og analytikere mener at begge land synes å følge en mer pragmatisk linje for at Syria-konflikten ikke skal ødelegge forholdet mellom dem.Blant annet har Tyrkia vært relativt taus når det gjelder det syriske regimets offensiv mot de opprørskontrollerte områdene av Aleppo, en offensiv som gjennomføres med russisk flystøtte. (©NTB)

vladimir putin
energi
russland
tyrkia
Nyheter
Energi