Strømprisen har steget 40 prosent

Kaldt og tørt vær har ført til frykt for at vannmagasinene ikke skal fylles opp. Dermed har kraftprisen økt med over 40 prosent.

Det er mindre vann i vannmagasinene enn på flere år. Her fra Osvatnet i Torbudalen ved Sunndalsøra i 2006. Da var det enda mindre enn nå. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
Energi
14. september kostet strøm for levering de tre første månedene i 2017 knappe 24 øre per kilowattime – dette er en nettopris før moms, strømavgift og nettleie. Denne grunnprisen var tirsdag denne uken steget til nesten 35 øre – en økning på nesten 46 prosent, skriver.– Foreløpig har vi bra med vann i magasinene våre i Sør-Norge. Men i Midt-Norge er det mindre, og det samme i Nord-Norge. Og ikke minst er det lite vann i vannmagasinene i Sverige, sier strømprisekspert John Brottemsmo. Han jobber som kraftanalytiker i kraftmeglerselskapet Bergen Energi og forteller at prisøkningen blant annet skyldes frykt i markedet for at månedene framover kan bli kalde og tørre.Kraftmeteorolog Frode Håvik Korneliussen i StormGeo kan ikke roe nervene hos krafthandlerne:– Det har vært tørt nå i hele oktober, og det ser ut til å bli nesten like tørt. Slår prognosene til, kan vi få en rekordtørr oktober i store deler av landet, sier han. (©NTB)