- Opec setter i gang en real berg- og dalbane

Eksperter mener amerikanske skiferoljeprodusenter legger et tak på hvor mye oljeprisene kan stige etter Opecs kuttavtale.

Oljeprisene ble mandag løftet til det høyeste nivået siden 2015, etter at elleve oljeland utenfor Opec i helgen ble enige med Opec om kutt i oljeproduksjonen. Avtalen betyr nå en total reduksjon i oljeproduksjonen på 1,76 millioner fat per dag.Analysesjef i SEB, Bjarne Schieldrop, mener Opec vil lykkes med sin avtale i første halvdel av 2017. Han peker imidlertid på at en økning i oljeprisene som følge av kuttavtalen, deretter vil føre til en økning i antall amerikanske oljerigger, skriver Dagens Næringsliv.- Opec setter i gang en real berg- og dalbane av oppgang og nedgang i oljeprisen, påpeker han.Handelsbankens sjeføkonom Kari Due-Andresen og seniorøkonom Marius Gonsholt Hov viser til antakelser om at Saudi-Arabia vil presse oljeprisen opp over 60 dollar per fat, og muligens helt opp til 70 dollar fatet. Økonomene tror imidlertid ikke at dette er mulig.- Dersom oljeprisen stiger noe særlig over 60 dollar per fat, vil amerikanske skiferoljeprodusenter for fullt komme tilbake i markedet, noe som i så fall kan bidra til å bremse den videre oljeprisoppgangen, skriver de i en rapport, ifølge DN.