- Dette er det siste OPEC vil

Ingen tvil om hvor skoen trykker.

Khalid Al-Falih Minister of Energy, Industry and Mineral Resources of Saudi Arabia speaks to journalists prior to the start of a meeting of the Organization of the Petroleum Exporting Countries, OPEC, at their headquarters in Vienna, Austria, Wednesday, Nov. 30, 2016. (AP Photo/Ronald Zak) Ronald Zak

OPEC og Russland skjermer Asia fra produksjonskuttene som ble avtalt før jul, ifølge Reuters for å forsvare sine markedsandeler i verdens største og raskest voksende oljemarked.Kuttene rettes mot Europa, samt Nord- og Sør-Amerika.OPEC-leveransene til Asia steg syv prosent mellom november og januar, til 17 millioner fat per dag, noe som dekker 2/3 av regionens oljeforbruk, viser tall fra nyhetsbyrået.Ifølge avtalen inngått sist november, lovet OPEC å kutte produksjonen med rundt 1,2 millioner fat per dag i 1. halvår 2017. Andre produsenter, inklusive Russland, lovet å kutte ytterligere 600.000 fat per dag.- For OPEC - og her snakker vi om Midtøsten-landene - er Asia kjernen, og et voksende marked. Det siste OPEC vil er at - mens de utvikler nyere markeder utenfor regionen - aktører som Rosneft og Venezuela øker sine markedsandeler i det som er OPECs bakgård, sier direktør Tushar Bansal hos det Singapore-baserte konsulenthuset Ivy Global Energy til Reuters.Mens kuttene fra OPEC og Russland før eller siden bør rebalansere markedet, vil det gå tregere i Asia med mindre den regionale etterspørselen tar seg opp.Brent april-olje stiger 0,2 prosent til 56,89 dollar fatet torsdag ettermiddag.