Statoil unngår kritikk etter IT-glipp

Det er ikke funnet feil i Statoils sikkerhetsrutiner etter at en indisk IT-operatør stanset bensinlasting på Mongstad-anlegget i 2014.

Statoils IT-sikkerhet har blitt gransket etter hendelsen for tre år siden, da en indisk IT-operatør ved en tastefeil stanset bensinlasting på Mongstad-raffineriet. Tastefeilen førte ham samtidig inn i en server han ikke skulle hatt tilgang til, og han kom bak brannmuren i datasystemet til landets største raffineri.I en ny rapport slår Petroleumstilsynet fast at det ble ikke påvist avvik fra regelverket i tilsynet. "Det ble imidlertid påvist et forbedringspunkt knyttet til varslingsplikt for denne typen hendelser", skriver tilsynet i sin oppsummering. Statoil har oppdaget flere feil siden 2014.– Gjennomgangen etter hendelsen på Mongstad viser at det har vært flere hendelser der medarbeidere hos vår leverandør har hatt tilganger de ikke burde hatt, og dette har medført tiltak og forbedringer av sikkerheten, uttalte Anders Opedal, konserndirektør for sikker og effektiv drift i Statoil, til NTB i fjor.IT-konsulenter i India har ikke lenger tilgang til å jobbe med brannmurene i Statoils systemer. (©NTB)