Spår oljepriser på 75 dollar om få år

Strateg øyner en vending.

Oljeprisen stiger onsdag ettermiddag, men har likevel stått i stampe i 2017.Men global strateg Neil Dwane hos kapitalforvalteren Allianz Global Investors hevder overfor Affärsvärlden at en vending er i sikte.- Vi vil fortsatt se høy etterspørsel etter olje i verden resten av året. Det er dessuten sannsynlig at vi vil få se en del sjokkeffekter på tilbudssiden. Så oljen vil bli handlet til 70-75 dollar, snarere enn 45-50 dollar i løpet av de kommende årene, sier han til det svenske nettstedet.Brent-oljen handles onsdag ettermiddag for 48,35 dollar fatet, opp 1,8 prosent i dagens handel.WTI-oljen stiger 2,2 prosent til 46,01 dollar fatet.Fem land som sliterDwane viser til at mange av verdens viktigste oljefelt, i blant annet Russland og Saudi-Arabia, lenge har produsert på maksimal kapasitet. Disse landene tror han snart vil måtte senke sin produksjon.Strategen mener også at mange andre oljeproduserende land vil risikere ulønnsomme kalkyler med dagens lave oljepriser.- Land som Aserbajdsjan, Kazakhstan, Nigeria, Mexico og Venezuela har store produksjonsproblemer grunnet de seneste årenes lave oljepriser. Det bidrar til økt risiko på tilbudssiden, sier han til Affärsvärlden.Dwane peker videre på spenningen i Midtøsten, som ikke ble noe mindre av at Saudi-Arabia og flere andre land i regionen brøt sine diplomatiske forbindelser med Qatar tidlig i juni.- Mange investorer uroer seg over den geopolitiske risikoen. Det er ikke bare det som skjer i Qatar, men hele Midtøsten er urolig akkurat nå. Og 40 prosent av verdens olje kommer fra den regionen, sier han til nettstedet.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også