General: Irak starter militær offensiv for å gjenerobre Kirkuk-provinsen fra kurderne

Den irakiske hæren har iverksatt en militæroperasjon for å gjenerobre Kirkuk-provinsen som nå kontrolleres av kurdiske styrker, opplyser en irakisk general.

irak, Peshmerga militiamen of the Democratic Party of Iranian Kurdistan march during training in the mountains near Koya, Iraq Wednesday, March 2, 2005. The well-trained Kurdish Peshmerga militia is resistant to being incorporated into the main Iraqi army - a topic of discussion in recent meetings between prospective Iraqi president and Kurdish leader Jalal Talabani and the prospective clergy-backed candidate for prime minister, Ibrahim al-Jaafari. (AP Photo/Str)

Kirkuk er en omstridt provins i Nord-Irak der det bor en rekke ulike folkegrupper, blant annet kurdere og arabiske sunnimuslimer.I forbindelse med offensiven mot IS har kurdiske styrker fra den selvstyrte kurdiske regionen i Nord-Irak rykket inn i provinsen.Da kurderne nylig holdt en folkeavstemning om uavhengighet, besluttet myndighetene i Kirkuk at også denne provinsen skulle delta.De siste dagene har situasjonen blitt stadig mer spent langs frontlinjen, og torsdag sperret kurdiske styrker flere veier for å hindre irakiske styrker i å rykke fram. Veiene ble imidlertid åpnet igjen kort tid etter, melder AFP ifølge NTB fredag.BekymringsmeldingDe kurdiske regionale myndighetene i Nord-Irak (KRG) skrev ifølge TDN Finans i en Twitter-melding torsdag kveld at de er bekymret for en betydelig militær oppbygging av irakiske styrker i Bashir og Taz sør for Kirkuk.Styrkene er om lag tre kilometer fra Peshmerga-styrker. Ifølge KRG viser etterretning intensjon om å ta over nærliggende oljefelter, lufthavn og militærbase.