Kontraktsbonanza - indiske ONGC hyrer åtte rigger

Ubekreftede opplysninger tyder på svært lave rater for åtte treårs-kontrakter.

Det var stor ståhei blant flere riggaktører i midten av april da det indiske olje- og gasselskapet ONGC annonserte at det skulle hyre inn hele åtte oppjekkbare borerigger av forskjellige kategorier til treårige kontrakter.Responsen var ventet å bli betydelig.- Vi tror at ONGC vil få en enorm respons fra riggkontraktører siden det er masse ledig kapasitet i markedet, uttalte en kilde til bransjenettstedet Upstream da anbudet ble kjent.Totalt skal det ha dreid seg om rundt ti riggselskaper, både indiske og internasjonale, som skal ha tilbydd 27 rigger til de åtte kontraktene på anbud. Nå skal det ifølge markedsaktører være klart hvem som får tildelt kontraktene, og ikke minst hva dagratene blir. Det Midtøsten-baserte riggselskapet Shelf Drilling som også er notert på den norske OTC-listen, skal ha fått tilslag med tre rigger, mens de indiske riggselskapene Greatship og Deep Water Drilling skal ha vunnet frem med to rigger hver.Den siste kontrakten skal ha blitt vunnet av indiske Jindal Drilling. Dette er imidlertid ikke bekreftet. - De er ikke formelt sett blitt tildelt enda, men vil sannsynligvis bli det, sier en kilde til Hegnar.no. Lave dagraterDe laveste budene skal ha kommet inn så lavt som 25.000 dollar dagen for premium-rigger, mens det for de andre kategoriene skal ha vært tilbud på nede i 32.000 dollar dagen.Greatship skal tilbydd 25.000 dollar i to av kategoriene. Ratene kan ikke sammenlignes med for eksempel det riggeiere får i Nordsjøen da India er kjent som et spesielt tilfelle med mye lavere driftskostnader enn andre steder. Ratenivået er uansett svært lavt og sier noe om konkurransen i markedet, og ikke minst om overkapasiteten som fortsatt råder.- Med 100 nybygg som er fullført, ikke levert, eller som ikke er fullført enda og skal leveres i løpet av de neste årene, og bare 63 stykker som er skrapet i nedturen, fortsetter jack up-markedet å lide av overkapasitet, noe som resulterer i lave utnyttelsesnivåer og deprimerte rater, skrev analytikerne i Rystad Energy i et nyhetsbrev i juli.- For at situasjonen med overkapasitet skal begynne å korrigere seg selv, må minst 110 flere jack up-rigger bli tatt ut av den nåværende tilbudssiden, het det i nyhetsbrevet fra Rystad Energy. Les også: Borr Drilling kjøper rigger for 10,4 milliarder - vil gjøre emisjon på 5,2 milliarder


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også