Oljeprisene faller

FILE - In this Saturday, Dec. 10, 2016 file photo, Russian Minister of Energy Alexander Novak, left, and Khalid Al-Falih, Minister of Energy, Industry and Mineral Resources of Saudi Arabia attend a news conference after a meeting of the Organization of the Petroleum Exporting Countries, OPEC, at their headquarters in Vienna, Austria. OPEC and key non-OPEC oil producers are near their target of taking 1.8 million barrels of crude a day off global markets less than two months after agreeing to do so in efforts to push up the price of crude, Russia's energy minister said Sunday, Jan. 22, 2017. Novak's upbeat comments to reporters came at the end of the first meeting of a joint OPEC-non-OPEC committee set up to monitor compliance to the Dec. 10 agreement. (AP Photo/Ronald Zak, FIle) Ronald Zak

Hva skjer med «the fragile five»?

Oljeprisene går tilbake torsdag formiddag.Brent desember-olje faller 1,2 prosent til 57,48 dollar fatet, mens WTI-oljen står i minus 1,1 prosent til 51,45 dollar fatet.USA produserer mindreUtviklingen skjer i kjølvannet av gårsdagens lagertall fra amerikanske energimyndigheter.Disse viste et større trekk enn ventet i råolje i forrige uke, og i tillegg falt oljeproduksjonen 11 prosent fra uken før, til 8,4 millioner fat per dag.Produksjonen er den laveste siden juni 2014, ettersom produksjon måtte stenges ned grunnet orkanen Nate.- Geopolitikken tilbakeSamtidig peker analytikere overfor Reuters på utfordringer i form av politisk uro i både Midtøsten og Sør-Amerika.- Geopolitisk risiko er tilbake i oljemarkedet. (...) Som en følge har vi høynet vår Brent-prognose for 4. kvartal 2017 fra 45 til 52 dollar fatet, skriver den nederlandske banken torsdag.Amerikanske Citi påpeker ifølge nyhetsbyrået at «the fragile five» - Iran, Irak, Libya, Nigeria og Venezuela - fortsatt har et potensial for tilbudsforstyrrelser.Banken viser til irakiske regjeringsstyrkers inntog i kurdiske Kirkuk, og at det ulmer mellom USA og Iran etter at USAs president Donald Trump i forrige uke nektet å sertifisere Irans etterlevelse av atomavtalen.Kongressen har ifølge Reuters nå 60 dager på seg til å gjøre vedtak om ytterligere tiltak mot Teheran.- OPEC er desperateVidere øyner analytikere ytterligere innstramninger på tilbudssiden. Forventningen er at den OPEC/Russland-regisserte kuttavtalen forlenges utover mars neste år.- OPEC er desperate etter å bringe markedet i likevekt, og ta ned så mye som mulig av de overfylte lagrene. (...) Jeg forventer at OPEC og Russland enes om en ytterligere ni måneders forlengelse av avtalen om produksjonskutt, sier aksje- og derivatrådgiver Shane Chanel i ASR Wealth Advisers til nyhetsbyrået.