Jarand Rystad frykter at oljeprisen kan kollapse

Jarand Rystad. Foto: Iván Kverme Iván Kverme / Finansavisen

– Oljemarkedet er i kjempeform. Det vokser raskere enn det har gjort tidligere, sier Jarand Rystad i Rystad Energy. Men under DNs energikonferanse kom han også med klare advarsler. Han advarte mot at en kan få et veldig volatilt oljemarked i årene fremover. I et av Rystads scenarier vil oljeprisen falle til rundt 40 dollar fatet i slutten av neste år, men det forutsetter at Opec ikke tar grep.– Hvis Opec kommer inn med alle sine volumer og når skiferolje kommer tilbake for fullt i slutten av neste år, kan vi få en oljepriskollaps ned mot 40 dollar fatet. Deretter får vi igjen underskudd av olje i 2020–2021. En to til tre år lang opptur venter. Da kan oljeprisen komme langt over 100 dollar fatet i en kort periode. Det vil igjen føre til at det blir satt i gang mange nye store prosjekter som vil få oljemarkedet til å kollapse rundt 2025, sier Rystad ifølge DN.Det er imidlertid ikke dette scenariet han tror mest på.– Jeg tror at Opec kommer til å kutte produksjon i 2019 om oljeprisen kommer under 50 dollar fatet. Da vil oljeprisfallet stoppe opp, og da vil du få mer produksjon fra skiferolje. Det vil igjen ikke gi den kraftige oppgangen etter 2020-2021, sier Rystad til avisen.


CFO

NattoPharma ASA • Lysaker