Oljegiganter i retten for korrupsjon

Oljeselskapene Eni og Shell må møte i retten i Italia, der de er anklaget for korrupsjon og bestikkelser i forbindelse med et oppkjøp av et oljefelt i Nigeria.

Rettssaken foregår i Milano i Italia, og en dommer har blant annet bedt Enis administrerende direktør Claudio Descalzi og hans forgjenger Paolo Scaroni møte opp i retten 5. mars.Eni og Shell anklages for korrupsjon og bestikkelser under oppkjøpet av oljefeltet OPL245 i Nigeria 2011.Eni avviser imidlertid at de har gjort noe galt, og sier de har handlet i tråd med nigeriansk lov.– Eni var ikke involvert i disse påståtte korrupte handlingene. Det mener vi rettssaken vil stadfeste, uttalte Eni onsdag.I de nigerianske rettsdokumentene som dukket opp i mars, kom det fram at det nigerianske finanstilsynet mener elleve personer har begått «offisiell korrupsjon».Shell, Eni og Enis lokale datterselskap Agip skal til sammen ha gitt 801 millioner dollar til nigerianske politikere og forretningsmenn. Beløpet tilsvarer nærmere 6,8 milliarder kroner etter dagens kurs.Tidligere president Goodluck Jonathan og tidligere oljeminister Dan Etete skal være blant dem som mottok bestikkelser. Også Etete er innkalt til retten i Milano.Tildelingen av OPL245 kostet snaue 1,3 milliarder kroner. Feltet antas å inneholde 9 milliarder fat råoljereserver, over fire ganger så mye som Gullfaks-feltet i Nordsjøen. Avtalen har ført til økt oppmerksomhet om omfattende korrupsjon i oljeindustrien i Nigeria.(©NTB)