Rystad øyner lavere oljepriser

Oljeprisen har ikke sett maken på to og et halvt år. Men fredag går det nedover.

Oljeprisene faller fredag morgen tilbake fra sine høyeste nivåer siden 2015.Stigende amerikansk produksjon og en forventet gjenåpning av den viktige Forties-rørledningen i Nordsjøen tynger markedet, melder Reuters.Fallet kommer dog på fallende volumer, ettersom tradere stenger sine posisjoner foran julehøytiden.Brent februar-olje faller 0,1 prosent til 64,81 dollar fatet, mens WTI-oljen trekker ned 0,3 prosent til 58,19 dollar fatet.Brent-frontkontrakten endte på 64,90 dollar fatet torsdag, den høyeste sluttnoteringen siden juni 2015.Gjenåpningen av Forties-rørledningen vil bringe 450.000 fat per dag tilbake til markedet. Operatøren Ineos varslet torsdag at reparasjoner ventes fullført rundt jul, før systemet gradvis vil restartes tidlig i januar.Rystad varsler pressI USA nærmer produksjonen seg raskt 10 millioner fat per dag. Den amerikanske produksjonen ble for eksempel jekket opp av OPEC i forrige uke.- Produksjonen ventes å stige ytterligere, og baner vei for et overforsynt marked, noe som igjen kan presse oljeprisene nedover igjen, skriver Rystad Energy ifølge nyhetsbyrået i et notat.Like pessimistiske er ikke Jefferies, som har høynet sitt 2018-estimat for Brent-oljen fra 57 til 63 dollar fatet, og for WTI-oljen fra 54 til 59 dollar fatet, på forventninger om at markedet vil holde seg stramt.- OPECs forlengelse av produksjonskuttene ut 2018 er en nødvendig betingelse for at lagertrekkene skal fortsette, skriver banken ifølge Reuters.