Khalid Al-Falih Minister of Energy, Industry and Mineral Resources of Saudi Arabia attend a news conference after a meeting of the Organization of the Petroleum Exporting Countries, OPEC, at their headquarters in Vienna, Austria, Thursday, Nov. 30, 2017. (AP Photo/Ronald Zak) Ronald Zak

SEB ser oppside i olje

Sjefanalytiker er bull på oljeprisen.

Brent-oljen har den siste uken falt rundt tre prosent.Sjefanalytiker for råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop, forklarer fallet med børsnedgangen i fremvoksende markeder, svakere metallpriser og en sterkere dollar.- Nå er det tid for å kjøpe, skriver han i en oppdatering torsdag.Schieldrop venter at frontkontrakten for Brent vil nærme seg 65-67 dollar fatet «om ikke altfor lenge».Frontkontrakten for Brent står torsdag ettermiddag i 61,52 dollar fatet, opp 0,5 prosent i dagens handel.Schieldrop gjestet for øvrig HegnarTV-studio fredag i forrige uke. Se sendingen i opptak her. - Troverdig OPEC-budskapDen OPEC-regisserte kuttavtalen på 1,8 millioner fat per dag ble på OPEC-møtet forrige torsdag vedtatt forlenget ut 2018.Sjefanalytikeren karakteriserer budskapet fra møtet som generelt veldig sterkt og troverdig.- De sa at «vi vil ikke tillate oljelagrene å stige igjen», «produksjonskuttene vil bli reversert gradvis» og «vi skal kjøre lagrene ned ytterligere 150 millioner fat» (OECD per september), viser han til.Den eneste svakheten i budskapet fra OPEC-møtet er ifølge Schieldrop nettopp målet på 150 millioner fat.- Årsaken er at referansepunktet er OECD-lagrene i september. Siden da har de ukentlige oppdateringene vist et lagertrekk på nærmere 70 millioner fat, pluss at vi trolig får 20 millioner fat til før nyttår, skriver SEB-analytikeren.- Godt på vei til måletHan mener derfor at vi vil være ganske nær de 150 millioner fatene allerede ved årsskiftet, og «helt sikkert» før halvgått løp i 2018.- Og 1. kvartal 2018 vil ikke bli som 1. kvartal 2017, da OECD-lagrene hoppet 82 millioner fat fra desember til januar grunnet høyere OPEC-produksjon i 4. kvartal 2016. Denne gang er produksjonen fra OPEC og de andre landene i kuttavtalen (OPEC+) disiplinert i 4. kvartal 2017, og det er liten grunn til å forvente et uvanlig stort hopp i OECD-lagrene i januar, fortsetter Schieldrop.Etterhvert som målene for lagernivåer nås, vil produksjonskuttene ifølge sjefanalytikeren trappes gradvis ned. Samtidig gjorde OPEC+ det klart at de ikke sikter mot himmelen prismessig.- Så selv om de lovet å beholde kuttene ut 2018, vil de trolig ikke overprestere i forhold til lagermål. Ettersom dette målet trolig vil oppnås innen midten av 2018, venter vi at OPEC+ trapper ned produksjonskuttene 2. halvår 2018, skriver SEB-analytikeren.«Syndere» har ikke mer å gå påSchieldrop understreker at 2018 ikke vil bli et år der Libya og Nigeria øker produksjonen, og dermed motvirker kuttene fra resten av OPEC+, slik tilfellet var i 2017.- Ikke fordi de har akseptert et tak i den nye avtalen, men fordi de har tatt ut oppsiden i produksjonskapasiteten på kort sikt. Venezuela vil på den andre siden falle ytterligere, mens Iran trolig vil bevege seg sidelengs, skriver han.- Risikoen på nedsiden for oljemarkedet i 2018 er hovedsaklig knyttet til den kommende nedtrappingen av sentralbankenes obligasjonskjøp, så vel som den uunngåelige gjeldsnedbyggingen i Kina, avslutter Schieldrop.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også