Spent på Irak etter OPEC-deal

Råvarestrateg er ikke overbevist.

Khalid Al-Falih Minister of Energy, Industry and Mineral Resources of Saudi Arabia attend a news conference after a meeting of the Organization of the Petroleum Exporting Countries, OPEC, at their headquarters in Vienna, Austria, Thursday, Nov. 30, 2017. (AP Photo/Ronald Zak) Ronald Zak

På gårsdagens mye omtalte OPEC-møte i Wien ble den OPEC-regisserte kuttavtalen på 1,8 millioner fat per dag - som ventet - forlenget med ni måneder fra 31. mars til 31. desember 2018.Det vil si: De siste tre månedene av den inneværende avtalen ble satt strek over, og erstattet med en avtale som løper hele 2018.Den nye avtalen vil - slik OPEC-kilder opplyste til Reuters tidligere denne uken - bli revurdert på neste OPEC-møte 21. juni neste år.I tillegg har Nigeria og Libya, to OPEC-medlemsland som har vært unntatt fra kuttavtalen, ifølge nyhetsbyråer inngått avtale om ikke å øke sin produksjon over 2017-nivå.Hva med Irak?Råvarestrateg Ole Hansen i Saxo Bank skriver i sin ukesrapport at enigheten i Wien er et klassisk eksempel på realpolitikk, der den økonomiske betydningen av å støtte oljeprisen mer enn oppveide for nervøse relasjoner mellom flere land.Dette gjelder ikke minst mellom Saudi-Arabia (støttet av sine allierte i Gulf Cooperation Council - Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar og FAE), og Iran (ofte støttet av Russland).- Mye står nå og faller på vedvarende etterlevelse fra OPEC, med potensielt Irak som en av kandidatene som vil slite med å møte sine forpliktelser. Mens oljesalget har steget til rekordhøyder i Sør-Irak, uttrykte oljeminister Jabbar al-Luaibi i Wien noen veldig ambisiøse planer om å oppgradere feltene rundt Kirkuk i Nord-Irak, skriver Hansen.- Irak tok i oktober tilbake kontrollen over området fra KRG (Kurdish Regional Government), et grep som førte til midlertidig fall i leveransene fra Nord-Irak til den tyrkiske havnen Ceyhan - og som ga støtte til oljeprisrallyet da, fortsetter han.Hva med USA?Ifølge strategen vi oppmerksomheten i økende grad nå vendes mot USA, der markedet vil måle effekten av produksjonsveksten fra en oljepris godt over 50 dollar fatet.- Ukentlige produksjonsestimater fortsetter å nå nye høyder, og i løpet av de siste tre ukene har amerikanske riggselskaper tatt inn igjen nesten halvparten av riggene som ble tatt ut i de tre månedene før, skriver Hansen.