Acer-sjef: Vi er visst beryktede i Oslo

EUs energibyrå ACER har ikke makt til å tvinge land til å bygge nye kraftkabler til utlandet, forsikrer byråets direktør Alberto Pototschnig. 

Energi

– Vi er visst ganske beryktede i Oslo, sier Pototschnig spøkefullt til NTB.Han forteller at han er overrasket over hvordan ACER-debatten har utviklet seg i Norge. Direktøren mener diskusjonen til dels preges av misforståelser og usannheter både om hva energibyrået er til for, og om hva det har makt til å gjøre.Selv er han krystallklar på én ting: ACER har ikke myndighet til å tvinge land til å bygge nye kraftkabler eller gassrørledninger til utlandet.– Vi bestemmer ikke om infrastruktur skal bygges eller ikke, sier han.Samme spilleregler for alleACERs overordnede oppgave er å hjelpe europeiske land bli enige om spillereglene i energimarkedet.Norge er en del av dette markedet, påpeker Pototschnig. Det betyr at Norge må følge samme regler som alle andre.– Det er veldig vanskelig å være del av et marked uten å ha samme regler som de andre deltakerne, sier Pototschnig.Han sammenligner det med fotball:– Hvis du spiller fotball, må du ha regler. Og når reglene først er der, må alle følge dem.ACER lar først de berørte landene prøve å bli enige seg imellom.– Men hvis de ikke klarer å bli enige, og kampen ikke kan starte fordi det ikke fins noe regelverk, da må noen tre inn. Og det er oss.

acer
Nyheter
Energi