KjøpLogg inn

John Fredriksen i samtaler om å kjøpe billige skip

Seadrill kansellerte i går. John Fredriksen selv vil overta kontraktene.

Publisert 27. mars 2018 kl. 08.05
Oppdatert 27. mars 2018 klokken 08.08
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 226 ord
Eivind Yggeseth

I går ble det kjent at Seadrill, som er under chapter 11-behandling i retten i Texas, har blitt enige med verftene Daewoo og Samsung i Sør-Korea om å kansellere ordrene på fire boreskip.Dette går frem av rettsdokumenter både Finansavisen og DN viser til.På Daewoo dreier det seg om West Aquila og West Libra, mens West Draco og West Dorado er kansellert på Samsung.Totalt snakker vi om nybyggkontrakter for mer enn 2,1 milliarder dollar, eller rundt 16,2 milliarder kroner.De to sistnevnte ble bestilt i juli 2013, og Samsung planlegger salg. Men Seadrill har ifølge rettsdokumentene eksklusiv forhandlingsrett til 28. mai - for øvrig på alle de fire skipene.Kjøper billig?Begge avisene skriver samtidig at et John Fredriksen-tilknyttet selskap er i forhandlinger om å kjøpe skipene, trolig for langt lavere priser enn Seadrill betalte i sin tid.Ifølge Finansavisen har Seadrill per i dag innbetalt 312 millioner kroner på Samsung-nybyggene, slik at restgjelden på de to skipene som skulle bygges der er 728 millioner dollar.På Daewoo-skipene er 208 millioner dollar innbetalt, mens restgjelden lyder på 917 millioner dollar.Selskapet er ikke navngitt i dokumentene, men avisen skriver at Northern Drilling er selskapet Fredriksen har etablert for å kjøpe rigger som blir levert fra verftene litt frem i tid.DN viser for øvrig til spekulasjoner om at Northern Drilling vil slå seg sammen med Seadrill når sistnevnte går ut av sin chapter 11-prosess.