SEB ser mer nedside i oljeprisen

Analysesjef øyner god kjøpsmulighet.

Energi

Den økende klarheten rundt styrken i oppsvinget for amerikansk skiferolje har trolig lagt en demper på oppsvinget i oljeprisen, tror SEB.- BP-sjef Bob Dudley er overbevist om at prisene vil holde seg på 50-65 dollar fatet, noe som setter både et gulv og et tak på globale oljepriser. Pioneer Natural Resources og ExxonMobil sa nylig at deres break-even-priser i (skiferbassenget) Permian er 15-19 dollar fatet, og at oljeprisene må falle godt under 40 dollar fatet for å ramme driften, skriver meglerhusets sjefanalytiker for råvarer, Bjarne Schieldrop.Samtidig uttalte Irans oljeminister Bijan Zanganeh til Wall Street Journal i helgen at Iran vil ha OPEC til å sikte seg inn på 60 dollar fatet.- Dette er åpenbart en respons på skiferoljeboomen i USA. Men resten av OPEC-medlemmene sier ikke så mye i det hele tatt, og vi har hørt veldig lite fra Saudi-Arabia, som er fokusert på sin IPO (børsnotering) - nå beregnet til å finne sted i 2019 istedenfor 2018, fortsetter SEB-analytikeren.- Glem riggtellingRiggtellingen i USA viste fire færre rigger i forrige uke, noe som ga oljeprisene et lite løft fredag ettermiddag.- Men merk at dagens antall rigger produserer flere brønner enn skiferoljeselskapene er i stand til å fullføre, så de trenger egentlig ikke å plusse på med nye rigger i det hele tatt. Så den ukentlige riggtellingen er ikke en så nyttig målestokk i disse dager. Det som teller, er den månedlige fullføringen av brønner. Denne er fortsatt stigende, og ligger nå hele 35 prosent over gjennomsnittlig 2014-nivå (i realtermer), skriver Schieldrop videre.Analysesjefen peker videre på at OPEC-produksjonen faller, men samtidig at offisielle salgspriser har begynt å tikke nedover.- Dette er ikke et bullish (optimistisk) signal, og har sammenfalt med en svakere backwardation - ettersom Brent-kurven har blitt mindre bratt, fortsetter SEB-analytikeren.B ackwardation  er et uttrykk for at gjeldende markedspris (spotpris) er høyere enn terminprisen (levering i fremtiden). Contango  er det motsatte.Resesjon slår inn?Saudi-Arabia sikter ifølge Schieldrop mot en verdivurdering på 2.000 milliarder dollar før sin børsnotering.- For å komme dit trenger landet trolig høyere oljepriser og et sterkere sentiment i markedet. Jo lenger børsnoteringen blir utsatt, desto høyere er risikoen for at en amerikansk eller global resesjon slår inn og rammer dagens veldig sterke globale oljeetterspørsel, fortsetter han.Dagens vekst i oljeetterspørselen på rundt 1,8 millioner fat per dag på årsbasis i 2018 er ifølge analytikeren av største betydning for markedsbalansen i møtet med skiferoljeboomen i USA.- Hvis dagens veldig sterke etterspørselsvekst svekker seg, grunnet en resesjon, må OPEC straks velge mellom dypere produksjonskutt eller lavere priser, skriver Schieldrop.Se også: Pioneer produserer skiferolje med breakeven på 19 dollar- En kjøpsmulighetHan påpeker videre at spekulative posisjoner i olje fortsatt er på rekordhøyt nivå, selv om de falt med 25 millioner fat i forrige uke.- Det er altså fortsatt en god del penger som kan tas av bordet hvis oljemarkedet forverrer seg, kommenterer analysesjefen for råvarer.SEB ser mer nedside i oljeprisene på kort sikt, det vil si ned til og litt under 60 dollar-streken for Brent-oljen i løpet av de neste 3-4 ukene.- Lagrene vil fortsette å øke, men utsiktene forverrer seg for spotprisen. En slik nedgang vil likevel være en god kjøpsmulighet, siden vi venter et lagertrekk på solide 100-150 millioner fat for resten av året etter hvis OPEC og deres venner opprettholder kuttene på dagens nivå, avslutter Schieldrop.

skiferolje
oljeprisen
seb
bjarne schieldrop
saudi-arabia
bp
exxonmobil
Nyheter
Energi