Iran-snakk løfter oljeprisen

Israel har noe på hjertet.

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu chairs the weekly cabinet meeting at the Prime Minister's office in Jerusalem, Sunday, April 15, 2018. (Gali Tibbon/Pool via AP) Gali Tibbon
Energi

Etter å ha vært ned tidligere i dag, har oljeprisene snudd opp utover ettermiddagen mandag.Brent-oljen stiger 0,3 prosent til 74,83 dollar, etter å ha vært nede i 72,80 dollar på det laveste i dagens handel.WTI-oljen er marginalt opp til 68,11 dollar fatet.Varsler Iran-nyheterOppsvinget skjer etter at Israels statsminister Benjamin Netanyahu ifølge Reuters har gjort det klart at han senere i dag vil komme med en annonsering om atomavtalen mellom USA og Iran.Ifølge Netanyahu vil uttalelsen - som kommer klokken 19:00 norsk tid - representere en «betydelig utvikling» vedrørende avtalen.Israel har lenge vært mot avtalen, og USAs president Donald Trump må innen 12. mai avgjøre om han vil gjeninnføre sanksjoner mot landet.Trosser Trump rådet fra sine største allierte, og gjeninnfører sanksjonene, kan dette ramme Irans oljeeksport og ytterligere legge press på verdens oljelagre.Analysesjef for råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop, skrev i en analyse mandag at det fundamentalt sett bør være mer oppside i oljeprisen, og karakteriserte risikoen for at USA går ut av atomavtalen som veldig høy. «Årsbeste» fra OPECSamtidig viser en Reuters-undersøkelse mandag at OPEC-produksjonen falt 70.000 fat til 32,12 millioner fat per dag i april - det laveste nivået sett siden april i fjor.Produksjonsfall i Venezuela og afrikanske land løftet etterlevelsesgraden blant de 12 produsentene i kuttavtalen fra 161 prosent til rekordhøye 162 prosent. Ifølge nyhetsbyrået er det heller ikke nå tegn til at Saudi-Arabia eller andre store produsenter har økt produksjonen betydelig for å cashe inn på høyere priser eller kompensere for Venezuelas fall.- Høyere USA-produksjon trengs derfor for å tette produksjonsgapet, sier Commerzbank-analytiker Carsten Fritsch.Han viser overfor Reuters til mangelen på ekstra fat fra andre OPEC-medlemmer for å kompensere for bortfallet.

oljeprisen
opec
israel
iran
atomavtale
benjamin netanyahu
Nyheter
Energi