SEB er bull på oljeprisen

Russian Minister of Energy Alexander Novak and Khalid Al-Falih, from left, Minister of Energy, Industry and Mineral Resources of Saudi Arabia attend a news conference after a meeting of the Organization of the Petroleum Exporting Countries, OPEC, at their headquarters in Vienna, Austria, Thursday, Nov. 30, 2017. (AP Photo/Ronald Zak) Ronald Zak

Analysesjef ser oppside.

Venezuela-kollapsen og USAs exit fra Iran-avtalen har trigget et skifte i oljemarkedet.Analysesjef for råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop, mener markedet vil gå fra å være kunstig stramt til å bli naturlig stramt i 2019.- Saudi-Arabia tar mye sterkere kontroll, noe som sikrer lavere lagre og høyere priser, skriver han i en ny analyse.Snitter 85 dollar?SEB har i analysen oppdatert sin etterspørsels- og tilbudsbalanse.- Vi venter en strammere balanse i både 2018 og 2019, og et tilbudsunderskudd på hhv. 0,5 og 0,3 millioner fat per dag. Forventningen er et lagertrekk på ytterligere 300 millioner fat til nivåer vi ikke har sett siden 2013/14, noe som løfter oljeprisene høyere, fortsetter analysesjefen. Han ser nå for seg at Brent-oljen snitter 75 dollar i 2018 og 85 dollar fatet i 2019 og 2020.- Utviklingen i Venezuela har vært enda verre enn ventet, med et produksjonsbortfall på 0,5 millioner fat per dag på årsbasis, og månedlige fall på 50-100.000 fat per dag i år. Fremover ser vi ingen positive utviklingstrekk og ytterligere fall. USAs exit fra Iran-avtalen økt den geopolitiske risikoen i regionen betydelig, fortsetter Schieldrop.- Kutt må tilbakeSEB venter at amerikanske sanksjoner reduserer Irans oljeproduksjon bare marginalt i år, men også at den faller 0,5 millioner fat til 3,3 millioner fat per dag i 2019.- Vi estimerer at frivillige kutt i OPEC+ (landene som er med i den OPEC-regisserte kuttavtalen, red. anm.) beløp seg til 1,8 millioner fat per dag i mars. Reduserte utsikter for Venezuela og Iran i 2019 gjør at dagens frivillige kutt - etter våre estimater - mer eller mindre må plasseres tilbake i markedet i 2019, med Russland og Saudi-Arabia på hhv. 11,5 og 10,4 millioner fat per dag, skriver Schieldrop. - Markedet vil likevel gå i underskudd med 0,3 millioner fat per dag i 2019, legger han til.Prisene faller i dagBrent-oljen faller onsdag ettermiddag 0,7 prosent til 77,87 dollar fatet, mens WTI-oljen er ned 0,4 prosent til 71,05 dollar.Det internasjonale energibyrået (IEA) anslår i en ny månedsrapport at oljeproduksjonen i land utenfor OPEC vil bli høyere enn tidligere antatt.Produksjonen vil ifølge IEAs prognoser bli 60,04 millioner fat per dag i 2018, opp fra det tidligere anslaget på 59,93 millioner fat.