Analysesjef øyner høyere oljeproduksjon

Khalid Al-Falih Minister of Energy, Industry and Mineral Resources of Saudi Arabia attend a news conference after a meeting of the Organization of the Petroleum Exporting Countries, OPEC, at their headquarters in Vienna, Austria, Thursday, Nov. 30, 2017. (AP Photo/Ronald Zak) Ronald Zak

Spenningen stiger i olje.

Spenningen stiger i forkant av at OPEC og Russland møtes i Wien neste uke.- Saudi-Arabia og Russland har allerede begynt å øke produksjonen, og argumenterer for en produksjonsøkning på neste ukes møte. Uoffisielle kilder har sagt at Russland vil foreslå å returnere produksjonen til oktober 2016-nivå, altså å fjerne taket fullstendig over en periode på tre måneder, skriver analysesjef for råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop, i en oppdatering.Brent-oljen faller 0,4 prosent til 75,57 dollar fatet i dagens handel, mens WTI-oljen trekker ned 0,2 prosent til 66,20 dollar.- Landene som ikke har kapasitet til å øke produksjonen, er naturligvis mot enhver antydning til å avslutte dagens begrensninger, siden de ikke vil ha noe å tjene på høyere produksjon og bare vil tape på en relativt lavere pris grunnet de andres produksjonsøkning, påpeker Schieldrop videre.- MeningsløstIran, Irak og Venezuela er ifølge analytikeren alle mot enhver fjerning av begrensninger.- Vi tror det ikke finnes en vei rundt produksjonsøkning fra Russland og Saudi-Arabia. Det er meningsløst å risikere et i overkant stramt oljemarked i 2. halvår 2018, akkurat når global økonomisk vekst kjøles ned og med 16 av verdens største finansinstitusjoner som har beveget seg inn i et bear-marked som et tegn på at høyere renter, sterkere dollar og høyere oljepriser er problematisk for verdensøkonomien, fortsetter analysesjefen i SEB.- Det er også meningsløst for Saudi-Arabia å bryte opp OPEC+-samarbeidet, ettersom de trolig trengs ved en senere anledning. Utfordringen på neste ukes møte vil derfor bli å formulere et forslag for en gradvis økning av produksjonen som alle kan signere, legger Schieldrop til.Han venter at OPEC+ (i hovedsak OPEC pluss Russland) i neste uke bestemmer seg for å øke produksjonen med 0,5 millioner fat per dag i 2. halvår 2018, i et gradvis og avmålt tempo.- Vi tror det er en god ting, fordi vi synes det trengs for å imøtekomme produksjonsfallet i Venezuela og etterhvert også Iran, avslutter SEB-analytikeren.