Oljeanalytikere ser stramt marked

Gutta trenger å kjøle seg ned.

FILE - In this May 14, 2012 file photo, then-Crown Prince Salman, left, speaks with his son, Prince Mohammed in Riyadh, Saudi Arabia. Saudi Arabia under King Salman and Crown Prince Mohammed bin Salman has replaced its military chief of staff and other defense officials amid its stalemated war in Yemen early Tuesday, Feb. 27, 2018. (AP Photo/Hassan Ammar, File) Hassan Ammar
Energi
På OPEC-møtet fredag i forrige uke ble  på én million fat per dag.I realiteten blir produksjonsøkningen lavere, da alle OPEC-medlemmer er i stand til å øke produksjonen - for eksempel Iran, Venezuela og Mexico.Uansett tror analytikere likevel at oljemarkedet vil holde seg stramt fremover.- Til tross for OPEC-avtalen, tror vi at den stramme tilbudssiden vil drive oljeprisene høyere i løpet av 2018, sier Jason Gammel i Jefferies til Reuters.Bank of America Merrill Lynch (BoAML) mener ifølge nyhetsbyrået at Brent-oljen kan stige til 90 dollar fatet innen 2. kvartal 2019.Fyring til airconditionAnalysesjef for råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop, deler oppfatningen om at fortsatt stramt oljemarked.- Russland, Saudi-Arabia og noen av de andre i OPEC+ vil trolig øke produksjonen med 0,7-1,0 millioner fat per dag. Saudi-Arabia ser ut til å produsere 10,5-10,6 millioner fat per dag i juli, mot 10,0 millioner fat per dag i mai. Men dette vil i stor grad bli spist opp av oljefyrt energiproduksjon til aircondition-anlegg gjennom sommeren, skriver han i en oppdatering.- På tilbudssiden har vi dog mistet 350.000 fat per dag i Canada og 400.000 fat i Libya, mens Venezuela fortsetter å falle. WTI august-kontrakten har hoppet til en premie på én dollar i forhold til september-kontrakten, noe som gjenspeiler den stramme situasjonen, fortsetter Schieldrop.Han viser til oljelagrene i Cushing, der WTI prises, har falt fem uker på rad til lave nivåer.- Dette vil trolig fortsette gjennom juli og august, ettersom amerikanske raffinerier går på nær maksimal kapasitet, skriver analysesjefen.400.000 fat tapt?De 350.000 fatene i Canada henger sammen med eksplosjon i en oljetransformator i Fort McMurray i Alberta 20. juni.I Libya har general Haftar, som kontrollerer den østlige delen av landet, har nå gitt alle oljeaktiva i regionen National Oil Company (NOC) i Benghazi (øst), og dermed trosset internasjonalt anerkjente NOC i Tripoli (vest).- Det seneste tapet av produksjon på 400.000 fat per dag i Libya kan dermed være en mer permanent situasjon. NOC i Benghazi har tidligere - og forgjeves - prøvd å eksportere olje ut av Libya uten å kanalisere provenyet til NOC i Tripoli. Og nå ser det ut som de prøver igjen, fortsetter Schieldrop.- Effekten vil trolig bli en produksjon i Libya på rundt 0,5 millioner fat per dag, heller enn 1,0 millioner fat per dag som landet har produsert en stund nå, legger han til.Brent-oljen stiger 1,1 prosent til 75,58 dollar fatet i tirsdagens handel, mens WTI-oljen er opp 0,4 prosent til 68,36 dollar fatet.