OPEC: Deal or no deal

OPEC har kommet frem til en avtale. Oljeprisen gjør nye byks (oppdatert 16:00).

Iran's Oil Minister Bijan Zanganeh speaks during a press conference in Tehran, Iran, Sunday, Feb. 4, 2018. Zanganeh said U.S. President Donald Trump's hostility to the 2015 nuclear deal is dampening foreign investment in the energy sector despite the lifting of sanctions. Zanganeh said the uncertainty over the future of the agreement, which Trump has repeatedly threatened to scrap, is scaring off potential investors. (AP Photo/Vahid Salemi) Vahid Salemi

Stor spenning er knyttet til dagens OPEC-møte i Wien.Iran forlot gårsdagens møte i JMMC (joint OPEC-non-OPEC ministerial monitoring committee) etter at et forslag om en produksjonsøkning på én million fat per dag ble lansert.Iran mener OPEC ikke burde la seg føye for press fra USA - som vil gjeninnføre sanksjoner mot landet - om å øke produksjonen.Analysesjef for råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop, skriver i en oppdatering at det er «høyst usikkert» om OPEC-møtet vil munne ut i et enstemmig vedtak.Saudi-Arabia og Iran begraver stridsøks?CNBC-anker Brian Sullivan melder derimot fra Wien fredag ettermiddag at Saudi-Arabia og Iran ser ut til å legge sine uenigheter til side for nå «en slags avtale».Saudi-Arabias energiminister Khalid al-Falih har sagt til pressen i Wien at «alle er ombord», og at «markedet trenger mer olje».Samtidig er det slik at ikke alle OPEC-medlemmer er i stand til å øke produksjonen - som Iran, Venezuela og Mexico.- Spørsmålet er hvor mye nettotilførselen av ny olje i markedet blir, og tallet jeg hører er 600.000 fat per dag, sier Sullivan.Saudi-minister bekrefter enighetForex Live melder ifølge TDN Direkt nå i ettermiddag at OPEC-medlemmene i prinsipp skal ha blitt enige om en reell produksjonsøkning på nettopp 600.000 fat, men at den på papiret vil være én million fat per dag.Ifølge Livesquawk India vil endringene tre i kraft fra 1. juli.CNBCs Sullivan forteller om den samme avtalen, og at en pressekonferanse snart skal finne sted.På pressekonferansen bekreftet Saudi-Arabias oljeminister al-Falih enighet om en produksjonsøkning på én million fat, melder Forex Live.al-Falih la til at de 24 landene som er med i kuttavtalen har en målsetning om 100 prosent etterlevelse, melder Dow Jones Newswires ifølge TDN Direkt.På vei ut fra fredagens OPEC-møte sa al-Falih ifølge Financial Times at avtalen vil tillate land med ledig kapasitet til å få fart på produksjonen. OPECs egen oppsummering av møtet her. Iran vil ha med en USA-formuleringFor å være med på en avtale, ser Irans oljeminister Bijan Namdar Zangeneh ut til å ville ha med en formulering om USA i kommunikéet OPEC sender ut i etterkant av møtet.- Irans oljeminister bekrefter til CNBC at han vil ha med et slags budskap i kommunikéet som fordømmer USA for å trekke seg fra atomavtalen. Konklusjon: Det handler om mer enn antall fat for Iran, skriver Sullivan på Twitter.Carnegie-analytiker Oddvar Bjørgan tror ifølge TDN Direkt at OPEC-møtet munner ut i «en versjon der Saudi-Arabia får viljen sin og at det blir annonsert en økning på en million fat per dag».Heller ikke tror den faktiske produksjonsøkningen for landene som er med på kuttavtalen vil bli på én million fat per dag.- Det viktige er at de signaliserer en økning for å dempe frykten for et stort tilbudsunderskudd i markedet i 2. halvår. Ingen vet med sikkerhet hvordan markedsbalansen vil se ut i fremtiden, men vi kan nok anta at Russland vil øke med 200.000 fat per dag, mens Saudi-Arabia vil avvente og se hvordan globale oljelagre utvikler seg før de eventuelt øker, sier Bjørgan til nyhetsbyrået.Merk at den omtalte kuttavtalen har omfattet 24 land, 14 OPEC-medlemmer og ti utenfor OPEC.- Trenger 10.500 milliarder dollarOljeprisen har holdt seg godt inne i positivt terreng fredag, men trekker noe opp i ettermiddag etter at de første meldingene om en avtale kom ut.Brent-oljen stiger 1,9 prosent til 74,41 dollar fatet, mens WTI-oljen er opp 1,5 prosent til 66,55 dollar fatet.At oljeprisen stiger på at mer olje kommer tilbake, kan tyde på en tro på at økningen partene skal være enige om, ikke vil være tilstrekkelig til å balansere markedet.I sin åpning av OPEC-møtet fredag understreket oljeministeren i De forente arabiske emirater, Suhail Mohamed Al Mazrouei, at fokus på møtet er å sikre at oljemarkedet er både velforsynt og balansert.- Dette omfatter også å se lenger enn det kortsiktige, med spesielt fokus på investeringer. Så langt i 2018 har investeringstakten gradvis tatt seg opp, men ser fortsatt ikke nok robuste investeringer i langsiktige prosjekter. Disse er grunnlaget for fremtidig tilbud, fundamentet for industriens fremtid, og vil bli livsviktig for global økonomisk vekst, sa Al Mazrouei, som er president for det 174. OPEC-møtet.OPECs siste World Oil Outlook-rapport anslo at det globalt kreves oljeinvesteringer på 10.500 milliarder dollar frem til 2040, for å møte en etterspørsel som ifølge prognosene vil passere 111 millioner fat per dag innen 2040.


CFO

NattoPharma ASA • Lysaker